Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | foto: Dan Materna, MAFRA

Environmentalismu a odnárodňování se bojím víc než al-Káidy, říká Klaus

  • 397
Václav Klaus při své cestě po Austrálii zmínil, že největší ohrožení svobody vidí v environmentalismu, odnárodňování států a přechodu ke globálnímu vládnutí. Těchto věcí se prý bojí více než teroristů z al-Káidy.

Český prezident na dvoutýdenní návštěvě Austrálie přednáší především své pohledy na změny klimatu. Na univerzitě v Melbourne ho požádali, aby se vyjádřil k tématu svoboda a v čem vidí její největší ohrožení.

"Vidím je v environmentalismu a v odnárodňování států a v přechodu ke globálnímu (a evropskému) vládnutí. Těchto dvou věcí se já bojím více než al-Káidy," uvedl Klaus ve svém zápisníku pro server Novinky.cz a deník Právo.

Má návštěva je katalyzátorem debaty o klimatu, míní Klaus

Dodal, že jeho názor potvrzuje i textová zpráva, kterou při psaní deníku obdržel. Píše se v ní, že se ekologičtí aktivisté na Šumavě zavěsili v sítích do korun stromů napadených kůrovcem, aby zabránili jejich kácení. "Snad už k tomu není co dodávat," napsal Klaus.

Klaus v deníku zároveň zmiňuje, že diskuse o klimatu jsou v Austrálii daleko vzrušenější než u nás. "Má návštěva v Austrálii se stala jistým katalyzátorem místní debaty," vysvětluje Klaus s tím, že u nás podobné diskuse skoro nikdo nevede.

Podle Klause u nás katastrofickým zprávám téměř nikdo nevěří, protože jsme na to příliš racionální a pragmatičtí. "A navíc nás vyučil i ten komunismus, že se takovým věcem nemá věřit," napsal prezident v zápisníku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video