Útok dronu na leteckou základnu v ruském Pskově v noci na středu 30. srpna byl...

Útok dronu na leteckou základnu v ruském Pskově v noci na středu 30. srpna byl proveden z Ruska, tvrdí šéf ukrajinské vojenské rozvědky. (31. srpna 2023) | foto: AP

Ukrajinci tam jsou jako doma. Na Pskov útočili z ruského území, tvrdí

  • 26
Útok dronu na leteckou základnu v ruském Pskově v noci na středu 30. srpna byl proveden z Ruska, uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov na Telegramu. Podle Budanova byla při úderu zničena dvě letadla a dvě poškozena. Rusko tvrdí, že čtyři letadla byla pouze poškozena. Budanov ovšem neuvedl, zda útok provedli Ukrajinci, nebo Rusové jednající ve prospěch Kyjeva.

Útoky dronů na Rusko se odehrávají v poslední době téměř denně. Vyjádření šéfa HUR Budanova však podle BBC zřejmě ukončuje spekulace, že zásah způsobila střela dlouhého doletu.

Ve čtvrtek prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že zbraň ukrajinské výroby zasáhla cíl na vzdálenost 700 kilometrů. Pskov se nachází přibližně 500 kilometrů od ukrajinských hranic.

„Pracujeme z území Ruska,“ řekl Budanov webu War Zone, aniž by upřesnil, jaký typ nebo množství dronů bylo použito. Uvedl, že bezpilotní letouny se zaměřily na horní část letadla – umístění palivových nádrží a kritickou část nosníku křídla. Poškozená letadla jsou nákladní letouny s dlouhým doletem, ideální pro přepravu vojáků a vybavení na velké vzdálenosti, a proto jsou pro Rusko cenné.

Dostřelíme až do 700 kilometrů, narážel Zelenskyj na útok na ruská letadla

Na otázku, odkud byly drony vypuštěny, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu uvedl, že „vojenští experti pracují na zjištění trasy, kudy se drony vydaly, aby mohla být přijata opatření, která zabrání opakování takových situací“.

Útoky dronů nejen v Pskově

Útoky dronů na několik míst v Rusku mezitím pokračovaly i v noci ze čtvrtka na pátek. Podle nepotvrzených zpráv byla zasažena továrna na výrobu elektronických součástek pro rakety ve městě Ljubercy u Moskvy. Moskevský starosta Sergej Sobjanin však na svém kanálu Telegram uvedl, že drony byly sestřeleny, aniž by způsobily nějaké škody nebo oběti.

Ukrajinské drony dál útočí v Rusku, přilétly i do města s jadernou elektrárnou

Stejně jako v případě předchozích útoků v oblasti Moskvy byla v pátek ráno zpožděna nebo zrušena řada letů z moskevských letišť.

Při útoku ukrajinského dronu na město Kurčatov v ruské Kurské oblasti byla poškozena jedna budova. Na Telegramu o tom v pátek informoval oblastní gubernátor Roman Starovojt. Ve městě se nachází jaderná elektrárna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video