Zelený diamant saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného

Zelený diamant saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného | foto: Profimedia.cz

Štěstí v neštěstí? Nejcennější diamant před krádeží odvezli z Drážďan

  • 11
Při pondělní krádeži šperků v drážďanské klenotnici, z níž zloději ukradli šperky nevyčíslitelné hodnoty, se ve sbírkách nenacházel pravděpodobně ten nejcennější kus sbírek – zelený diamant saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného.

Zelený diamant je totiž spolu s dalšími šestnácti vzácnými šperky v Metropolitním muzeu v New Yorku, kde v pondělí začala výstava nazvaná Věda a zázraky u evropských dvorů.

Zelené diamanty jsou velmi vzácné, v přírodě vznikají působením radioaktivního ozáření. Ten největší s výjimečnou čistotou je chloubou Drážďan.

Má 41 karátů a August Silný ho získal od holandského obchodníka. Aby ukázal svou moc a bohatství, zaplatil za něj panovník neuvěřitelných 400 tisíc tolarů. Pro srovnání, 288 tisíc stála stavba a vybavení chrámu Frauenkirche.

Od roku 1768 byl diamant vystaven v drážďanském zámku, v roce 1942 byl ukryt před hrozbou bombardování a ztráty. Poté byl odvezen Rudou armádou, ale v roce 1958 ho Sověti do NDR vrátili.

Rezidenční zámek v Drážďanech, kde v pondělí zloději ukradli vzácné klenoty z 18. století nevyčíslitelné hodnoty, je od včerejšího dne pro návštěvníky opět otevřen. Zavřena zůstává pouze expozice Historická Zelená klenba, právě v ní zloději řádili.

Podle včerejších informací policie se pátrání rozšířilo ze dvou na čtyři osoby. Zatím stále také není jasné, kolik šperků bylo odcizeno ze tří velkých diamantových sad.

Na místě zůstaly podle včerejších informací jen malé šperky. Zloději ale do vitríny vyprázdnili hasicí přístroje, tím zbylé předměty pokryli a zakryli stopy. Počítání šperků a ohledávání stop proto stále trvá.

Bezpečnostní kamery zachytily lupiče v drážďanské klenotnici:

26. listopadu 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video