Devadesát vteřin od absolutní zkázy, ukazují symbolické hodiny posledního soudu

  • 136
Podle správců symbolických hodin posledního soudu (Doomsday Clock) se svět po loňském roce posunul o deset vteřin blíže k absolutní zkáze. Nově ukazují, že do ní zbývá 90 vteřin, nejméně od vzniku hodin v roce 1947. Hlavním důvodem zkrácení výhledu je válka na Ukrajině, uvedla skupina vědců v prohlášení.

„Hodiny soudného dne“ jsou nyní nejblíže k půlnoci (90 sekund před půlnocí). Stalo se tak poprvé od roku 2020, kdy byly nastaveny na 100 sekund do půlnoci.

Čas do půlnoci se „zkrátil zejména, ale nikoliv výlučně, kvůli ruské invazi na Ukrajinu a zvýšenému riziku jaderné eskalace“, uvedli správci hodin.

Dalšími důvody jsou podle nich klimatická krize, „proud dezinformací o laboratořích na výrobu biologických zbraní na Ukrajině“, testování raket Severní Koreou, obohacování uranu Íránem, časté nehody v biologických laboratořích nebo pokračující šíření covidu-19.

Svět se víc přiblížil zkáze. Na hodinách posledního soudu zbývá 100 sekund

Hodiny „soudného dne“ jsou symbolické hodiny, které ukazují, jak blízko je konec světa. Půlnoc označuje teoretický bod zkázy. Ručičky hodin se pak přibližují nebo vzdalují od půlnoci na základě toho, jak vědci vnímají existenční hrozby v daném čase.

Nezisková organizace Bulletin of the Atomic Scientists se sídlem v Chicagu každoročně aktualizuje čas na základě informací týkajících se katastrofických rizik pro planetu a lidstva.

Rada složená z vědců a dalších odborníků na jaderné technologie a vědu o klimatu, včetně 13 laureátů Nobelovy ceny, diskutuje o světových událostech a určuje, kam se každý rok umístí ručičky hodin. Jejich umístění ovlivňují právě apokalyptické hrozby, které vznikají v důsledku politického napětí, změny klimatu nebo pandemie, připomíná agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video