Donald Trump během živě přenášeného rozhovoru pro stanici Fox News (20. února...

Donald Trump během živě přenášeného rozhovoru pro stanici Fox News (20. února 2024) | foto: Reuters

Soud v Illinois nepravomocně vyloučil Trumpa z republikánských primárek

  • 135
Americký exprezident Donald Trump je vyloučen z republikánských primárek ve státě Illionois. Ve čtvrtek o tom rozhodla tamní soudkyně. Podle agentury AP je verdikt pozastavený do pátku, aby soud umožnil odvolání. K podobnému rozhodnutí dříve přistoupily orgány ve státech Colorado a Maine, ve všech případech kvůli Trumpově zapojení do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021.

Soudkyně Tracie Porterová ve 38stránkovém rozhodnutí reagovala na žalobu skupiny voličů. Ti argumentovali, že Trump není způsobilý zastávat nejvyšší úřad kvůli tomu, že podněcoval dav k útoku na Kapitol a nesnažil se výtržníky zastavit.

Jde o jednu z desítek podobných žalob podaných s cílem vyřadit Trumpa z volby, která se opírá o málo využívanou pasáž americké ústavy. Podle 14. dodatku totiž nesmí vojenský ani civilní úřad v USA zastávat ten, kdo se dopustil „povstání nebo vzpoury“ či takový akt podporovali.

Zastaví Trumpa? Nejvyšší soud má v ruce největší bombu od kauzy Bush vs. Gore

Trump se kvůli rozhodnutí v Coloradu z prosince loňského roku obrátil na Nejvyšší soud USA. Soud s konzervativní většinou na začátku tohoto měsíce naznačil, že exprezidentovu diskvalifikaci zvrátí, píše AP.

Republikánské primárky se v Illinois, spolu s New Yorkem a Kalifornií tradiční baštou demokratů, budou konat 19. března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video