Americký prezident Donald Trump po týdnu předstoupil před novináře, na jejich...

Americký prezident Donald Trump po týdnu předstoupil před novináře, na jejich otázky opět nereagoval. V projevu o zdravotnické iniciativě se opět prohlásil za vítěze voleb. (20. listopadu 2020) | foto: Reuters

Trump po týdnu promluvil. Prohlásil se za vítěze voleb, na otázky neodpovídal

  • 1532
Americký prezident Donald Trump v pátek po týdnu předstoupil před zástupce médií, ti však ani tentokrát nedostali odpovědi na otázky ohledně bezprecedentního povolebního dění. Při projevu o iniciativě týkající se cen léků šéf Bílého domu opět uvedl, že volby vyhrál. Následně z místnosti pro tiskové konference odešel, aniž by reagoval na dotazy.

Scénář byl takřka totožný jako před týdnem, kdy Trump na zahradě Bílého domu komentoval epidemickou situaci ve Spojených státech a zprávy o potenciální vakcíně na covid-19. I tentokrát po úvodním prezidentově projevu promluvili další představitelé vlády, načež hlava státu za pokřiku novinářů odešla z pódia.

Nynější „zpravodajská konference“ se týkala nových opatření s cílem snížit ceny léků, Trump nicméně v jistých momentech odkazoval i na prezidentské volby. Prohlásil například, že byl během kampaně terčem „negativní reklamy“ velkých farmaceutických firem. Následně řekl, že vyhrál a dodal: „Ale to víte, to se dozvíme. Skoro 74 milionů hlasů.“

Jako v bunkru. Trump od voleb prakticky neopouští Bílý dům

Kandidáta Demokratické strany Joe Bidena ovšem volilo o několik milionů Američanů více a bývalý viceprezident byl už před skoro dvěma týdny respektovanými médii označen za vítěze souboje o Bílý dům. Trump stále porážku odmítá uznat, zatímco jednotlivé americké státy už začínají výsledky potvrzovat. Jeho administrativa nespolupracuje s Bidenovým týmem, což komplikuje beztak složitý proces nástupu nové vlády.

Krátce před prezidentovým pátečním vystoupením před novináře předstoupila i Trumpova mluvčí Kayleigh McEnanyová, přičemž podle televize CNN šlo o její první brífink od začátku října. I ona zdůraznila, že Trumpa volil mimořádně vysoký počet Američanů, a prohlásila, že Trumpovi před čtyřmi lety nebylo dopřáno „spořádané předání moci“.

Pasáž z Trumpova inauguračního projevu z ledna 2017 ovšem vyznívá jinak. „Každé čtyři roky se scházíme na těchto schodech, abychom provedli spořádané a poklidné předání moci. A my jsme vděční prezidentu (Baracku) Obamovi a první dámě Michelle Obamové za jejich laskavou pomoc během tohoto střídání,“ řekl tehdy nastupující prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video