Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Trump zrušil Pompeovu cestu do KLDR. Nepokračují v denuklearizaci, tvrdí

  • 71
Americký prezident Donald Trump dal v pátek svému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje plánovanou na příští týden. Podle šéfa Bílého domu nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova. Jihokorejská diplomacie v sobotu označila za nešťastné rozhodnutí.

„Požádal jsem ministra zahraničí Mika Pompea, aby v tomto okamžiku do Severní Koreje nejezdil, protože nemám pocit, že v oblasti denuklearizace Korejského poloostrova činíme dostatečný pokrok,“ napsal Trump na Twitteru.  

24.srpna 2018 v 19:36, příspěvek archivován: 24.srpna 2018 v 20:26

I have asked Secretary of State Mike Pompeo not to go to North Korea, at this time, because I feel we are not making sufficient progress with respect to the denuclearization of the Korean Peninsula...

Teprve ve čtvrtek přitom Pompeo oznámil, že příští týden pojede do Pchjongjangu k dalším jednáním o jaderném programu KLDR. Informoval také o tom, že jmenoval člena vedení společnosti Ford Motor Stephena Bieguna svým speciálním vyslancem pro KLDR. Biegun měl příští týden do KLDR vyrazit s Pompeem.

Čína podle dalšího Trumpova tweetu nyní nepomáhá s jaderným odzbrojením KLDR tolik jako dříve. Důvodem je podle něj tvrdší postoj USA k obchodování s Čínou.

„Ministr Pompeo se těší na to, že v brzké budoucnosti pojede do Severní Koreje, pravděpodobně až vyřešíme náš obchodní vztah s Čínou,“ napsal rovněž Trump na Twitteru. „Mezitím bych rád poslal své nejvřelejší pozdravy a vyjádřil úctu předsedovi Kimovi. Těším se, že ho brzy uvidím,“ dodal.

24.srpna 2018 v 19:36, příspěvek archivován: 24.srpna 2018 v 20:28

...Secretary Pompeo looks forward to going to North Korea in the near future, most likely after our Trading relationship with China is resolved. In the meantime I would like to send my warmest regards and respect to Chairman Kim. I look forward to seeing him soon!

Jihokorejská diplomacie lituje odložení cesty

 Prohlášení jihokorejského ministerstva zahraničí přišlo jen pár hodin po Trumpově rozhodnutí. Soul odložení cesty lituje a uvedl, že nejdůležitější pro spojence je nyní dosáhnout zásadního pokroku v jednáních o denuklearizaci. Jižní Korea přitom očekává, že Čína bude v této souvislosti i nadále hrát konstruktivní roli.

„Nejdůležitější je soustředit diplomatické úsilí na přesné naplnění dohod ze summitů mezi Jižní a Severní Koreou a mezi Severní Koreou a Spojenými státy,“ uvedla jihokorejská diplomacie ve svém prohlášení. Jihokorejská ministryně zahraničí již telefonicky hovořila se svým americkým protějškem a shodli se, že spojenci musí i nadále spolupracovat, aby „udrželi dialog živý“.

Pompeo byl v Pchjongjangu od dubna už třikrát (informovali jsme zde), ale jeho cesty zatím nepřinesly viditelný výsledek, poznamenala agentura AP. Po minulém, červencovém jednání Pompeo oznámil, že se podařilo dosáhnout pokroku o časovém rozvrhu, v němž KLDR bude likvidovat své jaderné zbraně. KLDR ale tehdy Spojené státy obvinila, že vznášejí jednostranné požadavky.

Trump se setkal s Kim Čong-unem v červnu v Singapuru (psali jsme zde). Kim na summitu slíbil pracovat na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, Trump za to nabídl Severní Koreji bezpečnostní záruky a prohlásil, že KLDR už nepředstavuje jadernou hrozbu.

12. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video