Kanadský premiér Justin Trudeau a americký prezident Donald Trump na tiskové...

Kanadský premiér Justin Trudeau a americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci po jednání o vzájemných obchodních vztazích (13. února 2017). | foto: Reuters

Nevypálili jste Bílý dům? hájil Trump uvalení cla před kanadským premiérem

  • 153
Poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron popsal, že o hovorech s americkým prezidentem Donaldem Trumpem je lepší nevědět detaily, se na světlo světa dostal průběh dalšího telefonátu. V tom se kanadský premiér Justin Trudeau tázal Trumpa, proč spojuje uvalení cla na ocel s americkou národní bezpečností. Trump mu odpověděl: „A nevypálili jste snad vy, chlapci, Bílý dům?“

„Ne, pane Trumpe, Kanada nevypálila Bílý dům ve válce z roku 1812,“ zní titulek deníku The New York Times, kterým se strefuje do posledního přešlapu amerického prezidenta. Dodává však, že i pro mnohé ostatní Američany může být válka na počátku 19. století dávno zapomenutým dějepisným učivem. A tak připomíná – Kanada v té době ještě neexistovala.

Britové vyhlásili válku Spojeným státům v roce 1812 v odvetě po zničení Port Doveru v dnešní Kanadě. Tamní mlýny zásobovaly britské jednotky moukou. 

Americké město Washington britské jednotky vypálily 24. dubna 1814. V dějinách USA je Británie díky této události označována za jedinou zemi, která ho dobyla. Prezident James Madison a vláda tehdy z města uprchli. 

Přes dvě stě let staré události podle CNN vmetl Trump kanadskému premiérovi v květnovém telefonickém hovoru. Informace pak potvrdila i kanadská stanice CBC. Trudeau se tázal, jak může prezident odůvodňovat tehdy ještě zamýšlené zavedení cel na ocel a hliník bezpečnostními důvody. „Myšlenka, že jsme považováni za určité bezpečnostní ohrožení USA, je, upřímně řečeno, urážející a nepřijatelná,“ řekl. 

Cla na hliník a ocel platí i pro EU. Budeme se bránit, kontruje šéf Komise

Telefonát z 25. května totiž předcházel oznámení, že USA neprodlouží výjimku na cla z ocele a hliníku pro Evropskou unii, Mexiko a Kanadu. Jeden zdroj citovaný CNN na otázku, zda byl Trumpův komentář přijat jako žert, řekl: „Do určité míry se to jako žert brát dá, ale dopad (cel) na Kanadu a nakonec i na dělníky k smíchu není.“ 

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow připustil, že existuje krátkodobé napětí, ale vztahy Kanady a USA jsou podle něj velmi dobré. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video