Odklízeči mrtvol v New Orleans

Odklízeči mrtvol v New Orleans - Záchranáři vyprošťují oběť hurikánu Katrina v New Orleans. (4. září 2005) | foto: Reuters

Do New Orleans nastoupili odklízeči mrtvých

  • 535
Většina lidí ohrožených na životě opustila New Orleans. Záchranáři v sobotu večer dokončili evakuaci stadionu Superdome i kongresového centra. Teď jsou na řadě mrtví. Nikdo stále přesně neví, kolik jich je. "Jen" o stovkách už ale uvažuje málokdo.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE ZDE

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
■ Jak vzniká hurikán
■ Cesta hurikánu Katrina

Jediná oficiální bilance z 3. září eviduje 134 mrtvých v Mississippi a 13 na Floridě a v Louisianě. Odhady ale hovoří o stovkách, spíše však až tisících obětí. O přístřeší přišlo oficiálně přes 200 tisíc lidí.

Otevřenou radost nad řáděním hurikánu Katrina vyjádřila na internetu teroristická síť Al-Kajda. V komuniké vyjádřila naději, že je to "počátek zhroucení amerického ďábla".

Finanční škody mohou přesáhnout 100 miliard dolarů, tisíce lidí přijdou o práci, například na zničených ropných plošinách a v kasinech.

Země duchů
Mrtví jsou v postižených městech všude. Některá těla plavou ulicemi, jiná jsou zaklíněna v troskách. Kolem se šíří nesnesitelný zápach.

Vojákům se podařilo dostat pod kontrolu veřejný pořádek v obchodních čtvrtích, které v uplynulém týdnu čelily rabování. V ulicích měst zůstávají ozbrojené hlídky.

Prezident George Bush, stále kritizovaný za pozdní zásah ve prospěch obětí, v sobotu slíbil vyslání dalších sedmi tisíc mužů do postižených oblastí. - více zde

Rozjíždí se také zahraniční pomoc. Oficiální žádost o ni dostala už i Evropská unie. USA chtějí balíčky se základními potřebami, nádrže na pitnou vodu a půl milionu porcí hotových jídel.

Česko věnuje USA milion dolarů
Česká vláda uvažuje o vyslání záchranářů do New Orleansu. Podle vládního návrhu poskytne Česko Spojeným státům také finanční pomoc ve výši 25 milionů korun, tedy asi milion dolarů.

Premiér Jiří Paroubek o formě pomoci v neděli večer jednal se zástupci ministerstva zahraničí, vnitra a Hasičského záchranného sboru. Vláda uvažuje o vyslání dvou zvláštních záchranných týmů, které mají zkušenosti s ničivými záplavami, jež před třemi lety postihly ČR.

Součásti materiální pomoci by mohly být stany, deky, polní lůžka a hygienické potřeby. V pondělí se Paroubek sejde s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem a předloží mu konkrétní nabídku pomoci, řekla mluvčí kabinetu Lucie Orgoníková. S velvyslancem bude hovořit také prezident Václav Klaus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video