ilustrační snímek | foto: Reuters

Ruský zběh hrozil odpálením úřadu, atrapu granátu našli na dveřích jiného domu

  • 8
Ruské úřady v Domodědovu u Moskvy zadržely muže v maskovací uniformě ozbrojeného předmětem podobným obrannému granátu F1. Údajně ho chtěl odpálit na místní vojenské správě. Jednalo se o ruského dezertéra a následně se zjistilo, že místo granátu měl jen atrapu.

O incidentu informovaly ruské státní agentury. Podle informací ze sociálních sítí byl zadržen muž, kterého loni v říjnu zmobilizovali do ruské armády a poslali do války proti Ukrajině, ale z vojenské jednotky dezertoval.

Muž přišel na vojenskou správu, kde vyhrožoval odpálením granátu a pak utekl, napsal list Kommersant na svém webu. Atrapa se našla zavěšena na dveřích u vchodu do obytného domu na jihozápadě Moskvy.

Za poslední rok podle údajů ministerstva vnitra vzrostl počet trestných činů spáchaných s použitím zbraně o skoro 30 procent, napsal Kommersant a dodal, že v tomto růstu vedou Kurská a Belgorodská oblast, které sousedí s Ukrajinou. V nich tento typ zločinů vzrostl o 675, resp. 213 procent oproti předchozímu roku. Na další příčce se umístilo hlavní město Moskva (nárůst o 203,2 procenta).

Koncem loňského roku ruští policisté zadrželi muže podezřelého ze střelby po policistech na předměstí Novošachtinsku na jihozápadě Ruska. Podle médií šlo o trestance Pavla Nikolina, který byl ve věznici v Ufě naverbován mezi žoldnéře tzv. Wagnerovy skupiny, která válčí na Ukrajině.

„Nalezen a zlikvidován“ u kůlny. Dezertéra zastřelila ruská speciální četa

U Domodědova leží jedno z hlavních letišť obsluhujících ruskou metropoli. Granát F1, který se jeví kopií původně francouzské konstrukce z dob první světové války, se používal svého času i v československé armádě.

Vzhledem k účinku střepin v okruhu asi 150 metrů se směl házet pouze z krytu. Granát F1 podle dostupných informací zůstává ve výzbroji všech armád bývalých sovětských republik a je používán dodnes v různých konfliktech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video