V dílně místo ve škole. Brahm brousí nůžky ve strýcově dílně již tři měsíce v kuse.

V dílně místo ve škole. Brahm brousí nůžky ve strýcově dílně již tři měsíce v kuse. | foto: Lucie Suchá, MF DNES

Dětství v pákistánské továrně: tři měsíce práce v kuse, jeden volný víkend

  • 39
První, co vás napadne, když vstoupíte do místnosti, kde pracuje malý Brahm, je: nesmím se nadechnout. Vzduch je tu totiž doslova viditelný. Je plný drobounkých částeček prachu, který vzniká při leštění chirurgických nůžek.

Brahm sedí na bobku u jednoho z pásů, které stále běhají dokola. Přikládá na něj části nůžek, až odlétávají žhavé jiskry. Leští kov. Více než deset hodin denně, sedm dní v týdnu vdechuje špinavý vzduch.

Čas: čtvrtek dopoledne. Místo: Salimpúr ve městě Sialkót na východě Pákistánu.

Zatímco Brahm a jeho kamarádi pracují v některé z dlouhé řady továrniček, o dvě stě metrů dál, na malých lavicích ve stínu košatého stromu, sedí desítka zhruba stejně starých chlapců. Opakují tu po svém učiteli: "Ej, bí, sí, dí..."

Učí se anglicky, dohadují se o v zemi tolik populárním kriketu nebo třeba řeší pravidla fotbalu.

. OČIMA REPORTÉRKY

Lucie Suchá zjišťovala, jak Pákistánci prožívají dětství v dílnách svých příbuzných

"Brahmovi učení moc nešlo. Do školy ani chodit nechtěl," říká Mandí Bahánd, chlapcův strýc. Nevadí mu, že v jeho dílně fotografuji. Když se ale zeptám na Brahmův věk, zavětří, že by mohl mít problémy. "Je mu už patnáct. To on mladší jen vypadá," říká. To ano, minimálně o tři roky.

Brahm rozhodně není sám, kdo v Pákistánu pracuje místo toho, aby byl ve škole. Ve vedlejší dílně tráví dětství u podobného pásu jeho kamarád Ahmed. Sedí zády ke vchodu a teprve když se otočí, je na jeho tváři vidět čerstvá rána. To jak se pás čas od času uvolní a vystřelí.

Když vás pás zasáhne do těla přes oblečení, odnesete to jen bolestivou modřinou. Pokud se trefí do tváře jako u Ahmeda, máte jeho znamení po celý život.

Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) pracuje v Pákistánu na 3,6 milionu dětí, kterým ještě nebylo čtrnáct let. Většina z nich v práci, která je pro ně nebezpečná nebo může poškodit jejich zdraví. Základní školu tak navštěvuje jen 76 procent chlapců a 56 procent dívek v příslušném věku.

Máte boty vyrobené dětmi?
Pokud máte doma míč, brankářské rukavice nebo třeba boty z Pákistánu, možná i na nich pracovaly děti. Že tomu tak je, nemusí tušit ani firma, která do Česka toto zboží dováží. "Velké firmy si objednají u někoho zboží. Ten dotyčný pak část zakázky dá mně, část dalším lidem. Pokud se chceme uživit, musí pomáhat i kluci," vysvětluje majitel dílny Mandí Bahánd.

Ještě přímější rovnici mezi dětskou prací a chudobou nabízí pohled na jakékoliv zdejší pole. Rýži tu sklízejí a vymlacují samozřejmě i děti. Pomoc na polích, v domácnostech či v průmyslových dílnách se od nich prostě čeká.

V lepším případě se děti po žních zase vrátí opakovat "ej, bí, sí". Jen malá část z nich ale ve škole pokračuje i po svých patnácti letech.

Brahm už v dílně pracuje třetí měsíc v jednom zátahu. Již brzy dostane volno a pojede do patnáct kilometrů vzdálené vesnice navštívit rodiče a přivézt jim vydělané peníze. Po dvou třech dnech odpočinku se vrátí do dílny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video