Deprese pohlcují lidstvo

  • 12
Deprese se stávají vážnou hrozbou světové populaci. Podle Světové zdravotnické organizace by se mohly do roku 2020 stát druhým nejčastějším onemocněním. V současnosti jimi trpí 121 milionů lidí na světě. Velkým problémem zůstává alkoholismus.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že problematika psychických nemocí byla v posledních letech hrubě podceněna.

V roce 2020 by se deprese mohly stát druhým nejčastějším onemocněním.

V současnosti pocity frustrace, zklamání a nedostatku motivace zažívá asi 121 milionů lidí na celém světě.

Svět se komplikuje
Deprese ale nejsou zdaleka doménou rozvojových zemí, kde je běžný život podstatně náročnější než v západní civilizaci.

"Svět se stal mnohem složitějším a náročnějším. A lidé jsou nyní této nemoci více vystaveni," vysvětluje profesor Martin Hautzinger z univerzity v německém Tübingenu.

Český psychiatr Cyril Höschl k tomu ČTK řekl, že do českých ordinací mnohem častěji přicházejí lidé, kteří mají zodpovědnost, ale jen malou možnost ovlivnit okolnosti. Stres postihuje více také nezaměstnané a bezdomovce.

Alkohol a deprese vládnou
Mezi deseti nejčastějšími onemocněními na světě je jich pět psychického původu: problémy s alkoholismem, frustrace (důsledky stresu, deprese), schizofrenie, manio-deprese a obsedantní chování.

Pokud by se sečetly roky, které lidstvo promarodí, psychické nemoci by tvořily 28 procent. Z pohledu všech úmrtí by zaujaly 1,4 procenta.

Z každých deseti "nemocných" let by jeden rok připadl depresím.

Za jednu z hlavních příčin nárůstu počtu depresí WHO označuje rostoucí věk dožití, neboť deprese obzvláště často zasahují staré lidi, kteří se musejí například mnohem častěji vypořádávat se ztrátami svých blízkých.

Světová zdravotnická organizace dále upozornila, že alkohol zůstává jedním z hlavních problémů mužské populace. Zabije průměrně více mužů než silniční nehody.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video