Ozbrojenec v bagdádské čtvrti Sadr City (26. března 2008)

Ozbrojenec v bagdádské čtvrti Sadr City (26. března 2008) | foto: Reuters

Dáme v Bagdádu pokoj, slíbili Sadrovi bojovníci

  • 15
Irácká vláda a hnutí šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra se údajně dohodly na příměří v Bagdádu. Oznámil to Sadrův mluvčí a později potvrdily vládní zdroje. Dohoda by měla vstoupit v platnost dnes v noci nebo v neděli.

Mohlo by to znamenat ukončení několikatýdenních bojů mezi Sadrovými ozbrojenci a vládními silami v bagdádské čtvrti Sadr. Střety si vyžádaly několik stovek lidských životů a uvěznily dva miliony obyvatel této bašty šíitských radikálů v irácké metropoli v bitevní zóně.

Podle zdrojů ze dvou nemocnic ve čtvrti Sadr bylo za posledních 24 hodin při střetech vojáků s ozbrojenci zabito 19 lidí a 116 dalších, včetně žen a dětí, utrpělo zranění.

"Sadrův blok a Sjednocené irácké spojenectví (UIA) se dohodly na příměří.Jeho hlavním cílem je vyřešit krizi v bagdádské čtvrti Sadr," řekl agentuře Reuters Sadrův mluvčí Sálih Ubajdí.

Americká armáda dnes informovala, že v pátek zabili její vojáci osm ozbrojenců v různých částech Bagdádu. Za čtvrtek a pátek se tak počet zneškodněných povstalců vyšplhal na 33.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video