Deportační razítko na policejní stanici v německém Rosenheimu.

Deportační razítko na policejní stanici v německém Rosenheimu. | foto: Reuters

Číňan omylem požádal o azyl v Německu, dva týdny žil mezi uprchlíky

  • 110
Dva týdny v německé ubytovně pro uprchlíky strávil čínský turista, který omylem místo nahlášení krádeže peněženky podal žádost o udělení azylu. Právě tak dlouho totiž trvalo úřadům zjistit, že nejde o imigranta, píše agentura DPA.

Čínskému turistovi kdosi při příjezdu do Stuttgartu ukradl peněženku. Muž ale místo na policii vešel do dveří imigračního úřadu, kde vyplnil své osobní údaje do dokumentu, který slouží jako podklad pro žádost o azyl.

Německé úřady ho následně převezly do zařízení pro přijímání uprchlíků u Dortmundu, zhruba 400 kilometrů daleko od Stuttgartu.

„Uvedl do chodu mašinérii, z níž se pak vůbec nemohl dostat,“ řekl DPA Christoph Schültermann z německého Červeného kříže. Podle něj úřady odebraly turistovi pas a zrušily jeho vízum.

Trvalo 12 dní, než se vyjasnilo, že žádost o azyl byla podána omylem a než turista získal zpět své cestovní dokumenty. Teprve poté mohl pokračovat ve své cestě do Francie a Itálie.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video