Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zničení Starlinku, ochrana před javeliny. Čína se učí z války na Ukrajině

Čína potřebuje schopnost sestřelit satelity Starlink a posílit své tanky a helikoptéry proti přenosným raketometům Javelin. Vyplývá z více než 100 článků v 20 čínských obranných periodikách, které zkoumaly ukrajinskou válku. Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval k sjednocení národní ekonomiky a strategických schopností čínské armády.
Příslušníci čínské armády se účastní rozsáhlého ruského vojenského cvičení...

Příslušníci čínské armády se účastní rozsáhlého ruského vojenského cvičení Vostok 2022 (Východ 2022). (1. září 2022) | foto: AP

Výzkumníci z univerzit spojených s Lidovou osvobozeneckou armádou, think-tanků vojenské rozvědky a státem vlastněných firem vyrábějících zbraně velmi pečlivě sledují vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou podpořenou západními zbraněmi. V článcích analyzovaných agenturou Reuters se zamýšleli především nad účinností amerických zbraní a dalších systémů používaných ukrajinskou armádou.

Skoro polovina článků od analytiků čínské armády zdůraznila důležitost, kterou hraje satelitní internet Starlink od americké společnosti miliardáře Elona Muska Space X v ochraně komunikační sítě ukrajinské armády a v jejím boji proti Rusku. „Znamenitý výkon satelitů Starlink v rusko-ukrajinském konfliktu zcela jistě přiměje USA a západní země, aby rozsáhle užívaly Starlink v případných nepřátelských akcích v Asii,“ stojí v zářijové studii výzkumníků z Armádní technické univerzity.

Studie proto argumentuje, že Čína musí „urgentně“ najít způsoby sestřelení či jiného zneškodnění Starlinku. USA dlouhodobě varují, že Peking se pokouší o vývoj zbraní, schopných zlikvidovat pro americkou armádu klíčové satelity.

V jiném článku Univerzity národní obrany autoři zaznamenali ukrajinské úspěchy při používání amerického raketového systému HIMARS. Podle nich Ukrajinci dosáhli výsledků díky informacím od amerických výzvědných a vojenských služeb a Starlinku. Vyzdvihli, že Čína má vlastní raketomety podobného typu. Dospěli k názoru, že čínská armáda bude mnohem efektivnější při jeho likvidaci než ta ruská.

Ruská invaze znepokojila Čínu. Pochybuje o sobě, tvrdí šéf CIA

Velké znepokojení v čínských vojenských žurnálech vyvolávají americké protiletadlové střely Stinger a protitankové střely Javelin. Číňané si všímají, že působí „vážné poškození ruským tankům, obrněným vozidlům a válečným lodím“ a uvádí, že schopnost čínské armády ochránit své vlastní vojenské vybavení by se měla zlepšit.

Čínské výzkumníky též zaujaly škody, jaké byli Ukrajinci schopni uštědřit Rusům prostřednictvím dronů. Vládne mezi nimi shoda, že do dronů je potřeba co nejvíce investovat. „Bezpilotní letouny budou sloužit jako vykopávač dveří pro budoucí války,“ uvádí se v článku časopisu pro tankovou válku státem vlastněného výrobce zbraní NORINCO.

Ruská armáda jako varovný příklad

Mnohé články se zaměřily na chyby ruské armády při vpádu na Ukrajinu jako je zastaralá taktika, chybějící jednotné vedení a nedostatečné kybernetické útoky. Zabývaly se i poznatky, které Číňané mohou získat z bombového útoku na Kerčský most, který spojuje poloostrov Krym s pevninským Ruskem.

Únorový článek vlivného Deníku Lidové osvobozenecké armády velmi přímo kritizuje špatné schopnosti ruských pozemních sil. Kromě operačních selhání zmiňuje i jejich nedostatečné počty na vedení dlouhé a náročné války. Podle serveru The Diplomat ukrajinská válka slouží pro různé složky čínské armády, aby apelovaly na posílení vlastní sekce. Článek zřejmě naráží na obavy čínských pozemních sil, že nemají dostatek personálu.

Čína pozorně sleduje, jak velkou cenu Rusko za válku platí, řekl šéf NATO

Čínští analytici dospěli k názoru, že Ukrajina a Západ vyhrává informační válku. Čína by se podle nich měla předběžně připravit na silný odpor světové veřejnosti, kterému čelí nyní Rusko v případě možného vojenského konfliktu. Peking by proto měl posílit svůj vliv na sociální média.

Čtyři vojenští diplomaté, včetně dvou vojenských atašé, sdělili agentuře Reuters, že velká pozornost, kterou vládou financované a kontrolované armádní publikace věnují konfliktu na Ukrajině, naznačuje význam, který Peking přičítá poučením z války pro čínskou armádu. Lidová osvobozenecká armáda postrádá bojové zkušenosti, naposledy vedla velkou válku v roce 1979.

Silný stát a silná armáda, vyzývá Si

Čínský prezident Si Ťin-pching na setkání s delegací Lidové osvobozenecké armády vyzval k urychlení modernizace čínské armády. Podle něj „integrované strategické schopnosti“ armády jsou nutné k tomu, aby se z Číny stala světová velmoc. Si vidí cestu k úspěchu přes spojení těchto vojenských schopností s „integrovanými národními strategiemi“ celkového rozvoje země.

„Klíčem je integrace. Její úspěch rozhodne, zdali můžeme maximalizovat naše celkové strategické schopnosti,“ prohlásil Si. Podle čínského prezidenta je nutné jednotné vedení, které zajistí široké plánování, koordinaci různých složek a rozdělení zdrojů. Dodal, že Čína musí urychlit vytvoření systému národních rezerv, schopného dostát obrany velké země.

Připravte se na válku, vyzval čínskou armádu prezident. Chce vítězit

„Historie to potvrdila znovu a znovu. Silná země je vždy kombinací robustní ekonomiky a silné obrany,“ komentoval Siova slova článek v Deníku Lidové osvobozenecké armády.

Výzvy Pekingu k přetvoření čínské armády na sílu světové úrovně přichází v době, kdy roste napětí ve vztazích mezi Čínou a USA. V nezvykle přímé kritice Si obvinil USA, že cíleně omezují rozvoj Číny.

Autor:

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  10:36

Vietnam chce posílit vztahy s Ruskem, řekl vietnamský prezident To Lam na setkání se svým ruským...

Moskva hrozila, že k Finsku pošle vojáky. Ale základny jsou téměř prázdné

20. června 2024  10:36

Ruské vojenské základny u hranic s Finskem jsou skoro prázdné, navzdory hrozbám Moskvy kvůli...

Řidiči se nelíbilo, jak za ním jede kamion. Čelní sklo mu rozbil lahví s vodou

20. června 2024  10:29

Agresivně se na silnici na Znojemsku zachoval řidič bílé dodávky, jehož k akci vyprovokoval styl...

Při výbuchu auta zemřelo v Chorvatsku dítě z Česka, dvě ženy jsou zraněné

20. června 2024  9:42,  aktualizováno  10:02

Při výbuchu poblíž chorvatského města Obrovac nedaleko Zadaru ve středu zemřelo dítě a dva lidé...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...