Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína pozorně sleduje, jak velkou cenu Rusko za válku platí, řekl šéf NATO

  16:20aktualizováno  16:42
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci uvedl, že Čína bedlivě sleduje, jakou cenu Rusko platí za svou agresi na Ukrajině. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová řekla, že Rusko se chová barbarsky a nehumánně. Podle USA během invaze páchá zločiny proti lidskosti. Moldavská prezidentka Maia Sanduová řekla, že Ukrajina chrání před Ruskem i Moldavsko.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na Mnichovské bezpečnostní konferenci...

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na Mnichovské bezpečnostní konferenci (18. února 2023) | foto: AP

„Bez NATO by Evropa nebyla v bezpečí. Je proto čas Alianci rozšířit a posílit, posílení NATO je v zájmu nás všech,“ řekl Stoltenberg, který je velkým zastáncem vstupu Finska a Švédska do NATO. Ratifikaci rozšíření Aliance ale brzdí Maďarsko a Turecko, obzvláště Ankara je považována za rozhodující. „Je to na Turecku,“ řekl generální tajemník.

Stoltenberg alianční země vyzval, aby zvýšily výdaje na společnou obranu. „Ano, peníze investované do obrany budou chybět jinde. Nic se ale nevyplatí více než obrana a bezpečnost,“ dodal.

Šéf NATO hovořil o tom, že napadení Ukrajiny mohlo šokovat, ale nemělo by nikoho překvapit. „Měsíce jsme se snažili Rusko zapojit do diplomatického úsilí,“ řekl s tím, že Putin se nakonec rozhodl pro válku. „Putin neplánuje mír, ale chce dále válčit, chystá další ofenzivy a mobilizuje stovky tisíc vojáků,“ varoval.

Zrychlete výrobu munice, než Rusko převezme iniciativu, vyzývá NATO členy

Podle Stoltenberga Rusko nesmí vyhrát, neboť by to bylo nejen katastrofou pro Ukrajinu, ale i ohrožením Evropy. „Víme, že Peking velmi podrobně sleduje, jak vysokou cenu Moskva platí,“ řekl. Bezpečnost podle šéfa NATO není regionální záležitostí, ale globální věcí. To, co se dnes děje na Ukrajině, se může stát i v Asii. „U Číny se nesmíme dopustit stejné chyby, jakou jsme udělali s Ruskem,“ dodal.

Harrisová: Rusko páchá zločiny proti lidskosti

„Spojené státy formálně uznávají, že Rusko páchá zločiny proti lidskosti. A já říkám, že všichni, kdo se těchto zločinů dopouští, a jejich nadřízení, kteří nesou spoluvinu, se budou zodpovídat,“ řekla Harrisová. „Spravedlnosti musí být učiněno zadost,“ dodala.

„Ruská vojska na Ukrajině páchají hrůzná zvěrstva a válečné zločiny. Ruská vojska systematicky útočí proti civilistům, dopouští se znásilňování, zabíjení ve stylu poprav, bití a deportací,“ řekla Harrisová. Rusko podle ní donutilo stovky tisíc Ukrajinců odejít z vlasti do Ruska, a to včetně dětí. „Krutě odtrhává děti od rodin,“ uvedla. Tyto činy, ve kterých Rusko pokračuje, označila za barbarské a nehumánní.

Převýchova na Krymu. Rusko zadržuje přes šest tisíc ukrajinských dětí

„Spojené státy budou vždy stát na straně spravedlnosti. A až se budoucí generace ohlédnout zpět, tak uvidí, že jsme dostáli úkolům, které jsou před námi,“ uvedla.

Zbraně pro Ukrajinu válku zkracují, pošlete tanky jako my, hřímal Scholz

V projevu Harrisová hovořila o tom, že když byla v Mnichově na konferenci před rokem, varovala před blížící se ruskou invazí. „Nyní je rok poté a Ukrajina stále existuje, transatlantické partnerství je silnější než kdy dříve. A co je nejdůležitější, ukrajinský lid obstál,“ řekla. Zmínila, že USA stojí za svými spojeneckými závazky a že budou podporovat Ukrajinu, dokud to bude nutné. „Musíme zůstat silní, Rusko nesmí vyhrát,“ řekla.

Případný úspěch Ruska by podle Harrisové jen povzbudil ostatní autoritářské země, které by mohly chtít příkladu Moskvy následovat. Poukázala také na to, že vztahy mezi Pekingem a Moskvou se od počátku invaze prohloubily a že čínská podpora Rusku podkopává zásady mezinárodního práva. Zmínila také, že Moskvu podporují i Severní Korea a Írán.

Ukrajina chrání Moldavsko před Ruskem

Moldavská prezidentka Maia Sanduová na Mnichovské bezpečnostní konferenci uvedla, že ukrajinská armáda chrání Moldavsko před ruskou invazí. Země podle ní však potřebuje podporu NATO, aby mohla lépe čelit případným vzdušným útokům či ruské propagandě. Sanduová se rovněž setkala se zvoleným českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Vidíme hrozby přicházející od různých představitelů Ruska, poslední od ministra zahraničí (Sergeje Lavrova), který naznačil, že Moldavsko může být další na řadě,“ uvedla Sanduová. „Ale dokud Ukrajina bude držet ruskou armádu daleko od našich hranic, věříme, že Moldavsko není bezprostředně ohroženo. Ukrajina nás chrání,“ dodala.

Rusko chce u nás provést násilný převrat, uvedla moldavská prezidentka

Podle Sanduové však Rusko vede proti její zemi hybridní válku, která se projevuje například v energetice či kybernetických útocích. Zopakovala také tvrzení ze začátku týdne, že se Rusko za pomoci násilných nepokojů a lidí dovezených ze zahraničí pokusí svrhnout moldavskou prozápadní garnituru a dosadit proruskou vládu, kterou by Moskva mohla použít proti Ukrajině.

Neutrální Moldavsko podle Sanduové potřebuje pomoc NATO při budování protivzdušné obrany. Připomněla, že vzdušný prostor Moldavska opakovaně narušily ruské střely mířící na ukrajinské cíle. Moldavsko potřebuje také podporu, aby mohlo čelit kybernetickým útokům a ruské propagandě a dezinformacím. Týká se to zejména sociálních sítí, jejichž mateřské firmy podle Sanduové nereagují na žádosti Moldavska, aby mazaly proválečné příspěvky.

Raketa dopadla za hranici Ukrajiny, úlomky se našly v moldavském sadu

Sanduová se na okraj bezpečnostní konference v bavorské metropoli setkala se zvoleným českým prezidentem Petrem Pavlem. „Jsem vděčná za neochvějnou podporu České republiky ohledně přijetí Moldavska do Evropské unie,“ uvedla na Twitteru s tím, že se těší na spolupráci a posílení vazeb mezi oběma zeměmi.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo proruský separatistický region Podněstří.

Již od začátku války na Ukrajině před téměř rokem se i Moldavsko snaží navázat bližší vztahy se svými západními partnery. Loni v červnu přiznala EU Moldavsku, stejně jako i Ukrajině, status kandidátské země.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...