The Washnigton Post přinesl další skandální informaci o praktikách CIA. Ilustrační foto.

The Washnigton Post přinesl další skandální informaci o praktikách CIA. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

CIA prý unesla a mučila mylně podezřelého Němce

  • 57
CIA údajně unesla a pět měsíců věznila na tajném místě Němce, kterého mylně podezřívala z terorismu. Podle amerického deníku The Washington Post to loni německým úřadům tajně přiznal velvyslanec USA. Washington to nepotvrdil, ale možnost podobného přehmatu nevyloučil.

SPECIÁL:
Věznice CIA v Evropě

Americký velvyslanec v Berlíně řekl o případu v roce 2004 německému ministrovi vnitra. Ujistil, že Spojené státy Němce libanonského původu Khaleda Masriho rychle propustí a požádal ministra, aby o tom nehovořil, píše The Washington Post.

Masri byl podle listu unesen loni při cestování po Evropě v rámci dovolené a odvlečen do amerického vězení v Afghánistánu. Zde byl prý mučen a vyslýchán pro podezření z napojení na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. Německá prokuratura nyní zkoumá stížnost, kterou Masri podal na americké úřady.

Masri je asi mužem, o kterém v neděli hovořil Americký svaz na ochranu občanských svobod (ACLU). Svaz uvedl, že hodlá žalovat představitele CIA za to, že svým agentům "nařídili unést nevinného muže, uvěznit bez možnosti kontaktu s vnějším světem, bít jej, dávat mu drogy a přepravit do tajné věznice v Afghánistánu". Muže slíbil představit příští týden na tiskové konferenci.

CIA, ambasáda USA v Německu, německé ministerstvo vnitra a německé velvyslanectví ve Washingtonu odmítly tvrzení deníku The Washington Post přímo komentovat.

Bezpečnostní poradce americké ministryně zahraničí Stephen Hadley jen v obecné rovině prohlásil, že podobná praxe není oficiální linií Washingtonu, ale připustil, že "chyby se stávají a lidé tuto linii překračují". Ujistil, že takové případy USA důsledně vyšetřují a viníky trestají.

Americké tajné služby již zatkly podle odhadů na 3000 osob, včetně několika činitelů Al-Kajdy. Podle jednoho amerického představitele, kterého citoval The Washington Post, se však u asi třiceti zadržených nyní ukazuje, že byli podezříváni mylně. Jiné zdroje uvádějí menší počet, ale podobné přehmaty nepopírají.

Již podruhé v krátké době připravil vládě USA svými zprávami deník The Washington Post horké chvilky. Před časem rozvířil kauzu tajných věznic CIA na území východní Evropy. - více zde

,

Video