Extremisty podle protiteroristických služeb rozněcuje „návrat Francie na mezinárodní scénu“.

Extremisty podle protiteroristických služeb rozněcuje „návrat Francie na mezinárodní scénu“.

Chystají teroristé útok na Eiffelovku? Portugalci zachytili stopu

  • 34
Portugalské letecké úřady zachytily v éteru rozhovor, ve kterém se hovořilo o teroristickém útoku na pařížskou Eiffelovu věž. Záznam předaly Francouzům, kteří pátrají po protagonistech rozhovoru. Krátce předtím se na webu islamistů objevily výzvy k útokům na francouzské cíle.

"Je pravda, že jsme ve čtvrtek zachytili rozhovor obsahující teroristickou hrozbu Eiffelovce. Naše vzdušné síly o tom informovaly francouzské letecké síly," citoval Reuters nejmenovaného představitele portugalské letecké dopravy.

Jak uvádí francouzský deník Le Monde, francouzské tajné služby již začaly pátrat po mluvčích, kteří se o symbolu Paříže bavili. Podle portugalského tisku se jednalo o poněkud nejasný krátký rozhovor přenášený krátkými radiovými vlnami.

Zpráva přišla krátce poté, co se na internetových stránkách islámských radikálů objevily výzvy k teroristickým útokům proti osobnostem a objektům ve Francii.

Místní úřady připustily, že je nyní podle všeho nutná větší ostražitost, ale nevidí důvod ke zvláštnímu zvyšování bezpečnostních opatření, která v rámci protiteroristického plánu Vigipirat uplatňují řadu let.

Protiteroristické francouzské služby podle místního tisku konstatují, že mnohé extremisty rozněcuje "návrat Francie na mezinárodní scénu". Myslí tím patrně nástup prezidenta Nicolase Sarkozyho, který projevuje větší vstřícnost vůči diplomacii Spojených států než jeho předchůdce.

Bývalý šéf protiteroristické skupiny v tajné službě DST Louis Caprioli řekl, že zesílené hrozby na adresu Francie v poslední době připomínají období před atentáty z roku 1995, při nich zemřelo osm lidí a na dvě stě bylo zraněno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video