Venezuelský prezident Hugo Chávez

Venezuelský prezident Hugo Chávez | foto: Profimedia.cz

Chávez opět rozhodl přerušit diplomatické styky s Kolumbií

  • 36
Venezuelský prezident Chávez chce znovu přerušit diplomatické styky s Kolumbií. Přípravami už pověřil ministra zahraničí. Vadí mu především rozhodnutí Bogoty rozšířit vojenskou přítomnost Spojených států v zemi. Mezi oběma zeměmi panuje už dlouho napětí.

Chávez prohlásil, že nyní už není možnost napravit vztahy s kolumbijskou vládou, která hodlá smluvně garantovat Spojeným státům větší přítomnost amerických vojáků na sedmi kolumbijských základnách v příštích deseti letech.

Kolumbijští a američtí představitelé zdůvodňují krok potřebou účinněji bojovat proti terorismu a pašování drog. Podle socialistického předáka Cháveze by ale zvýšení počtu Američanů na základnách v Kolumbii mohlo přiblížit Jižní Ameriku k válečnému konfliktu. - více čtěte zde

Kolumbijská vláda označila Chávezovu kritiku společných plánů s USA za urážku Kolumbijců a politiku venezuelského prezidenta odsoudila jako vměšování, které nehodlá tolerovat.

Mezi oběma zeměmi panuje dlouhodobé napětí a Chávez v minulosti vyhrožoval přerušením obchodních vztahů se svým sousedem. Bilaterální obchod mezi Kolumbií a Venezuelou přesáhl loni šest miliard dolarů.

Už na konci července stáhl venezuelský prezident svého velvyslance z Kolumbie. Učinil tak v reakci na nařčení Bogoty, že Venezuela dodává kolumbijským povstalcům zbraně. Později ambasadora Gustava Marqueze poslal zpět. - Běž do práce, řekl Chávez velvyslanci a obnovil diplomatické styky s Kolumbií

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video