Tomáš Petříček | foto: Petr Topič, MAFRA

Česko pomůže chudým matkám. Venezuelským, v Kolumbii, slíbil Petříček

  • 127
Česká republika podpoří dvě centra pro nejchudší matky s dětmi, které uprchly z krizí zmítané Venezuely. Na Twitteru to sdělil český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který v pátek v Bogotě ukončil třídenní návštěvu Mexika a Kolumbie. Šéf české diplomacie upřesnil, že Česko hodlá do uvedených dvou center investovat pět milionů korun.

Ministr přitom poukázal na to, že z Venezuely už uprchlo téměř pět milionů lidí. Z toho asi třetina zamířila do Kolumbie, „která jim nezabouchla dveře před nosem. Další přicházejí...,“ napsal Petříček.

„Obdivuji, jak Kolumbie zvládá příval tisíců lidí denně. Během návštěvy předám humanitární pomoc České republiky, jejímž cílem je posílit kolumbijské instituce tak, aby se navýšily jejich kapacity k přijetí uprchlíků z Venezuely,“ uvedl ministr ještě před svou cestou do Latinské Ameriky.

Na programu jeho jednání v Bogotě byly kromě politické a humanitární krize ve Venezuele také mírový proces v Kolumbii, vzájemný obchod a možné otevření kolumbijské ambasády v Praze.

Před příletem do Bogoty jednal Petříček v Mexiku o obchodní spolupráci. Doprovázeli ho podnikatelé z obranného průmyslu a velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek, který v zemi podepsal memorandum o bezpečnostní spolupráci.

Venezuelané prchají do Kolumbie ve velkém už řadu let:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video