Čeští vojáci v Mali.

Čeští vojáci v Mali. | foto: Armáda ČR

České vozidlo v Mali najelo na výbušninu. Vojáci jsou v pořádku

  • 170
České vojenské vozidlo v Mali v sobotu dopoledne najelo na výbušninu. Všichni vojáci, kteří plnili misi Takuba, jsou v pořádku. Žádný z nich se nezranil, informovala česká armáda, která s ohledem na povahu mise nebude sdělovat další informace.

„V sobotu 19. června v dopoledních hodinách najelo české vojenské vozidlo při plnění operačního úkolu mise Takuba na výbušninu. Všichni vojáci jsou v pořádku bez zranění. Další informace s ohledem na druh mise nebudeme sdělovat,“ uvedla Armáda ČR na Twitteru.

Od roku 2014 působí v Mali rozsáhlá francouzská mise Barkhane, zaměřená na boj s islámskými radikály. V jejím rámci vznikla operace Takuba, jejíž součástí je od letošního roku i jednotka českých speciálních sil.

V Mali je nasazeno až šest desítek příslušníků speciálních sil, v zemi mají radit malijským kolegům a budou s nimi vyrážet i do boje proti teroristickým organizacím.

„V únoru jsme úspěšně dokončili proces přípravy na zapojení do úkolového uskupení Takuba. Naši vojáci začali plnit operační úkoly v rámci francouzsko-českého úkolového uskupení,“ poznamenal na jaře ministr obrany Lubomír Metnar.

Dalších téměř 80 českých vojáků je zapojeno do výcvikové mise Evropské unie EUTM, čtyři čeští důstojníci pak působí v mírové misi OSN (MINUSMA).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video