Čechům zavedení vízové povinnosti do Norska nehrozí

- Pro slovenské občany platí od dnešního rána pro cesty do Norského království vízová povinnost, ale Čechům cestujícím na sever však podle ředitele odboru ministerstva spravedlnosti v Oslu Terje Sjeggestada podobná opatření z norské strany nehrozí.
Podle Sjeggestada je jediným důvodem zavedení víz pro Slováky nebezpečí obdobné vlny romských žadatelů o azyl ze Slovenska, jaká v minulých týdnech postihla Finsko.

V posledním období požádalo v Norsku o azyl asi sedmdesát Romů ze Slovenska a zprávy z policejních zdrojů hovořily o blížící se velké vlně dalších příchozích - a tak se norská vláda rozhodla zasáhnout.

Podle pondělního oznámení má vízová povinnost vůči Slovákům cestujícím do Norska prozatím pouze přechodný ráz. Toto opatření je zatím v platnosti do 6. listopadu letošního roku, poté budou jeho účinnost i širší kontext vyhodnoceny a norská vláda rozhodne, co dál.

Norské úřady soudí, že slovenští Romové nejsou politickými, ale ekonomickými uprchlíky, a že tak nemají k žádosti o politický azyl v Norsku žádný důvod.

Jak informovala Inger Brusellová z ministerstva zahraničních věcí v Oslu, dosavadní žadatelé o azyl přicestovali v poslední době do Norska výhradně leteckými linkami a nikoli levnější pozemní cestou. I v tomto ohledu se norský vývoj podobá finskému, většina z více než 1100 Romů, kteří žádají o azyl ve Finsku, přiletěla do země tisíců jezer linkami českých nebo finských aerolinií.

Brusellová také upřesnila, že informace o tom, že větší počet romských žadatelů o azyl ze Slovenska je již na cestě, nebo se k cestě v nejbližší době chystá, potvrdilo norským úřadům i slovenské velvyslanectví v Oslu.

Norsko zavedlo vízovou povinnost pro Slováky podle finského vzoru, když Finsko podniklo stejný krok před třemi týdny. Také finské vízové opatření je dosud označováno za přechodné a také jeho platnost je plánována do 6. listopadu letošního roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Osel

Video