Bulhaři znovu volili parlament. Na snímku je expremiér Bojko Borisov....

Bulhaři znovu volili parlament. Na snímku je expremiér Bojko Borisov. (uprostřed, 2. dubna 2023) | foto: Reuters

Páté bulharské volby za dva roky vyhrál opět Borisov. Vznik vlády je nejistý

  • 2
V Bulharsku se v neděli konaly už páté parlamentní volby za poslední dva roky. Po sečtení 87 procent hlasů těsně vede blok vedený středopravicovou stranou Občané za evropský rozvoj Bulharska GERB expremiéra Bojka Borisova. Není však jisté, že tentokrát už z hlasování vzejde stabilní vláda. Konečné výsledky se očekávají později v tomto týdnu.

Strana GERB společně se svým menším spojencem, Svazem demokratických sil (SDS), získala celkem 26,6 procenta hlasů. Protikorupční blok Pokračujeme ve změně (PP) má 24,5 procenta hlasů a proruská krajně pravicová strana Obrození 14,4 procenta.

Uskupení etnických Turků Hnutí pro práva a svobody (MRF) podpořilo 13 procent voličů a Bulharskou socialistickou stranu (BSP), nástupkyni kdysi mocné komunistické strany, 9 procent.

Čtvrté volby za dva roky. V Bulharsku vyhrál vyvrhel Borisov, pat trvá

Agentura Reuters píše, že výsledek nasvědčuje tomu, že Bulharsko čekají další zdlouhavá povolební vyjednávání. Kvůli osobním antipatiím, jež k sobě chovají lídři hlavních politických stran, je vznik stabilní vlády podle analytiků nepravděpodobný.

To může ohrozit naděje Bulharska, že v blízké budoucnosti přijme euro, a zkomplikovat efektivní využití peněz z unijního fondu na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19.

Strana Pokračujeme ve změně a její političtí spojenci z liberálně-konzervativního Demokratického Bulharska (DB) obviňují GERB, že během deseti let, kdy byla u moci, dopustila, aby v nejchudší zemi EU rozbujela korupce. To Borisov odmítá.

Bulharsko euro zatím nepřijme. Zemi se nepodařilo splnit některé podmínky

Někteří voliči do Borisova, považovaného za veterána bulharské politiky, vkládají jistou naději, že by v zemi dokázal zajistit určitou míru stability v době vysoké inflace a nejistoty vyvolané válkou na Ukrajině. Nicméně PP a DB koalici s GERB vylučují.

Po většinu času v uplynulých letech Bulharsko řídily technokratické vlády jmenované prezidentem Rumenem Radevem. V nejbližších týdnech Radev pověří lídra té strany, která získala nejvíce hlasů, aby zahájil koaliční jednání s cílem sestavit příští kabinet. Oficiální výsledky se očekávají později v tomto týdnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video