Britská premiérka Theresa Mayová po brífinku, kde oznámila, že sama rezignovat nebude | foto: Reuters

Mayová situaci ustála, ale je to Pyrrhovo vítězství, píší britské deníky

  • 28
Britská premiérka Theresa Mayová ustála situaci s hlasováním o nedůvěře coby lídryni konzervativců, opozice proti ní ve vlastních řadách je ale příliš silná a poškozuje ji. Ve čtvrtečních vydáních se na tom shodla většina předních britských deníků.

List The Guardian poznamenal, že Mayová zřejmě nemá z dnešních titulků radost, neboť noviny o udržení důvěry nepíší jako o premiérčině triumfu, ale spíše jako o Pyrrhově vítězství.

Jasně na premiérčinu stranu se postavily Daily Mail a Daily Express. „A teď ji nechte pracovat!“ napsal Daily Mail. Daily Express použil obdobný titulek. Daily Mail také uvedl, že Mayová rebely porazila dvoutřetinovou většinou. A na tento fakt upozornil Financial Times, podle kterého podpora Mayové nebyla dostatečná, aby rebely umlčela.

Jako ústupek rebelů britské deníky považují fakt, že se Mayová zavázala, že Konzervativní stranu do příštích voleb nepovede. The Daily Telegraph si položil otázku, kdy Mayová v úřadu skončí. Daily Mirror o Mayové dnes informoval už jako o dosluhující političce, která je fakticky bez moci.

„Zraněná Mayová se rebelům ubránila jen díky tomu, že jim slíbila svůj odchod,“ napsal Daily Mirror. Tento bulvární list také poznamenal, že parlament brexitovou dohodu, kterou Mayová dojednala s Evropskou unií, zřejmě odmítne, takže lze spíše očekávat odchod z EU bez dohody, případně druhé referendum.

Nespokojeným toryům se podle The Guardianu puč nepovedl, rozsah rebelie je ale natolik velký, že Mayovou poškodil. Zastánci tvrdého brexitu, tedy naprosté odluky Británie od unijních struktur, výsledek středečního hlasování považují za důkaz, že by Mayová měla odstoupit, poznamenal The Guardian s tím, že proti premiérce hlasovala více než třetina poslanců.

Deník i středeční vývoj v Británii popsal jako chaos, ve kterém se toryům podařilo zabránit rebelům premiérku svrhnout. Ta ale získala jen odklad své popravy, dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video