Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin (3. srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Británie chce zařadit Wagnerovce na seznam teroristů, píše list

  • 21
Británie se chystá zařadit ruskou žoldnéřskou Wagnerovu skupinu na seznam teroristických organizací. Ve středu o tom napsal deník The Times, podle kterého by Londýn mohl k tomuto kroku sáhnout v řádu týdnů. Pokud by Wagnerovci měli v Británii statut teroristické organizace, bylo by trestné členství v této skupině, pobídky k její podpoře nebo nošení jejích znaků na veřejnosti.

Na britském seznamu teroristických organizací figuruje například hnutí Islámský stát nebo Al-Káida. Zařazení na tento seznam s sebou nese i finanční sankce například v podobě zákazu přelévání prostředků přes britské finanční instituce nebo zmražení kont.

Neexistují ale žádné informace o tom, že by Wagnerova skupina nebo jednotlivci, kteří na ní mají vazby, od začátku války na Ukrajině v Británii jakkoli operovali, píše The Times.

Wagnerova skupina hraje významnou roli v ruských snahách dobýt území sousední Ukrajiny, její bojovníci se v posledních měsících intenzivně zapojili i do bitvy o Bachmut. Skupina založená Jevgenijemm Prigožinem působí i v mnoha afrických zemích.

Prigožin minulý pátek prohlásil, že skupina kvůli nedostatku munice k 10. květnu stáhne od ukrajinského Bachmutu své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany.

Ruští vojáci z Bachmutu prchli a nás by obvinili z vlastizrady? zuří Prigožin

V úterý dodal, že mu ruské ministerstvo obrany pohrozilo, že pokud se stáhnou od Bachmutu, jeho muže obviní z vlastizrady.

Podle Prigožina přitom ze svých pozic ve východoukrajinském městě uprchla jedna celá ruská jednotka. Prigožin rovněž tvrdí, že jeho vojáci stále nedostali munici, kterou jim ruská armáda slíbila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video