KOMENTÁŘ: Británie se probudila do éry definitivního brexitu

  16:10
Drtivé vítězství Johnsonových konzervativců v předčasných volbách definitivně ukončuje mezičas manévrování, vyčkávání a taktizování ohledně brexitu, kterého jsme byli svědky v dolní komoře westminsterského parlamentu v posledních letech, píše v komentáři Kryštof Kruliš, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Konzervativci získali ve volbách přibližně stejně hlasů, jako by v celkovém součtu dohromady poskládali labouristé, Liberální demokraté a voliči zelených, tedy stran, které ještě neměly brexit za definitivně hotovou věc.

Na tyto součty v lidovém hlasování se však ve volbách do dolní komory ve Spojeném království nehraje. Počítají se mandáty a těch konzervativci díky dobře zvolené taktice a mixu brexitové politiky, slibu konce úsporných opatření a slibu v oblasti bezpečnosti získali s přehledem nejvíce.

Celkový počet 364 poslanců v 650členné dolní komoře dává premiéru Johnsonovi možnost prosadit svou verzi brexitu a to bez ohledu na hlasy z dalších politických stran či dokonce i na případné hlasy rebelů ze své vlastní strany, pokud by se v nadcházejícím období nějací objevili.

Volby ukázaly, že britská společnost zůstala v otázce brexitu rozdělená. Konzervativci ale uměli využít volební systém a nemožnost společného postupu Liberálních demokratů s Corbynovými labouristy.

Navenek tak rozpolcená britská společnost již bude vystupovat mnohem jednotněji a stejně tak se budou činit zásadní politická rozhodnutí ohledně brexitu. Je to asi také cesta, která umožní, aby mohl alespoň začít proces postupného hojení ran z brexitu. Dosud tomu vznášející se otazníky bránily.

EU ztratila Londýn, cirkus končí, píše evropský tisk o britských volbách

Ratifikace dohody o vystoupení Spojeného království z EU vyjednané Johnsonem v říjnu by teď neměla konzervativcům činit žádné problémy. Den 31. leden tak bude poslední den členství Spojeného království v EU. Následovat bude přechodné období, kdy Britové již nebudou posílat své zástupce do institucí EU a podílet se na utváření rozhodnutí na této úrovni. Až do konce roku 2020 však zůstane v platnosti přechodné období, které zachová plný přístup na vnitřní trh, včetně volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a osob.

V reálném životě se tak pro podniky ani občany EU v těchto měsících nic nezmění. Po dobu přechodného období budou pokračovat jednání mezi EU a Spojeným královstvím o budoucím režimu vzájemných vztahů. Boris Johnson slíbil, že tato jednání do konce roku 2020 dokončí a nebude žádat o prodloužení přechodného období, i když jím vyjednaná dohoda o vystoupení tuto možnost až na dva další roky dává.

Šéf nově vzniklého útvaru EU pro jednání se Spojeným královstvím a dosavadní vyjednavač za Evropskou komisi Michel Barnier se nechal těsně před volbami ve Spojeném království slyšet, že dojednat vše potřebné, včetně ratifikace, není do konce roku 2020 realistické.

Jednání o zónách volného obchodu, která EU uzavírá s třetími státy, opravdu s ratifikací tradičně trvají bezmála deset let. Většina takových dohod vyžaduje mistrné jednání a vyvažování defenzivních a ofenzivních zájmů v jednotlivých sektorech ekonomiky, jak v oblasti výše cel a množstevních limitů, tak v oblasti takzvaných netarifních opatření, tedy například dohodách na snížení administrativní zátěže exportérům spojené s certifikací či jednotlivými kontrolami.

Pro Evropu je to škoda, brexit je definitivní, hodnotí Babiš britské volby

Boris Johnson přesto před volbami opakovaně ujišťoval, že dohodu o budoucím vztahu s EU do konce roku 2020 zvládne. Lze mu dát za pravdu v tom, že Spojené království nyní má všechny předpisy v plném souladu s těmi, které platí v EU. To je opravdu diametrálně jiná situace, než když EU jednala s Kanadou, Jižní Koreou nebo třeba Jihoafrickou republikou. Zároveň je ale také pravda to, co Boris Johnson již proaktivně nezmiňoval, a to že Spojené království je příliš velká ekonomika a příliš blízká hranicím EU na to, aby ji EU mohla bez dalšího pustit na svůj vnitřní trh.

Současný stav regulatorního souladu se totiž do budoucna může změnit, jak budou Britové po odchodu z EU přijímat vlastní zákony. V budoucnu by tak byli v pokušení ulevit svým podnikatelům oproti regulaci platné v EU například v oblasti životního prostředí, pracovněprávní ochrany či sociálního zabezpečení či daní. Tím by však získali oproti podnikatelům v EU konkurenční výhody, se kterými by se domácí výrobci nemuseli dokázat srovnat.

Je to konec ubohých řečí o dalším referendu, řekl vítěz voleb Johnson

Celé jednání o budoucím vztahu Spojeného království a EU tak bude o tom, kreativně vymyslet věcné, funkční a vyvážené mechanizmy, které zaručí, že do budoucna nebude nezbytné vztyčovat nové bariéry vzájemné obchodní výměně, podnikatelé na vnitřním trhu EU se nebudou cítit ohrožení konkurencí, se kterou by se nezvládli srovnat, a zároveň, že Spojenému království nebudou svázány ruce natolik, aby po vystoupení z EU nebylo jen pasivním příjemcem regulací EU.

Nalézt vyvážené řešení této trojčlenky bude, jak je zřejmé, velmi obtížné. Boris Johnson však již jednou v jednání o dohodě o vystoupení z EU dokázal to, co od něj málo kdo očekával. Pokud takto věcně přistoupí i k jednáním o budoucím vztahu, nelze jeho úspěšné dokončení dopředu vylučovat.

Výhodou pro něj je, že nově získaná pohodlná většina v dolní komoře westminsterského parlamentu mu dává na vnitropolitické scéně jistý manévrovací prostor při následné ratifikaci vyjednané dohody a tím i méně svazuje jeho ruce při jednání. Na straně EU a jednotlivých jejích členských států teď bude důležité jasně si stanovit priority a nepřekročitelné limity pro tato jednání. 

Britský premiér Boris Johnson komentuje výsledky voleb:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...