Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brána do pekla. Pár zotročil desítky Slováků, sliboval jim lepší život

  13:21
Dohromady pětadvacet let vězení dostal milenecký pár, který ve Velké Británii dlouhodobě týral desítky mužů a žen ze Slovenska. Moderní otrokáři nutili své oběti zadarmo dřít v myčce aut, v noci je pak posílali i na další manuální práce. Z výplaty Slováci neviděli nic. Když nepracovali, jejich „páni“ je zamykali v domě. Ten jeden z mužů popsal jako „bránu do pekla“.

„Hledali jste své oběti podle podmínek, v jakých se nacházely, podle toho, jak zranitelné byly finančně i sociálně. Hledali jste lidi, kteří měli jen pramalé možnosti. Vaše oběti pro vás měly stejnou peněžní hodnotu, jako mají krávy pro zemědělce,“ řekl ve středu bristolský soudce, když vynášel rozsudek.

Oba otrokáři moderní doby skutečně do Británie vozili převážně muže, kteří na Slovensku neměli právě jednoduchý život – vyrůstali v dětských domovech, v nuzných příbytcích, narodili se jako Romové. Cesta do Spojeného království pro ně měla znamenat nový start a lepší život.

Místo toho se ocitli v „bráně do pekla“, jak jedna z obětí popsala dům, v němž Slovák Tancoš s Polkou Gomulskou své otroky drželi. Malé pokoje se špinavými matracemi najednou obývalo i pět lidí, v celém domě s jednou koupelnou jich najednou žilo až deset, mužů i žen.

Celkový počet poškozených jde do desítek, policistům se však nepodařilo všechny dohledat. Jisté je, že devětadvacet Slováků bylo ochotných poskytnout důkazy o svých útrapách a dokázat se podařilo týrání patnácti z nich.

Polka Joanna Gomulská ve Velké Británii zotročila téměř tři desítky lidí. (30. června 2017)

Tancoš a Gomulská nutili Slováky pracovat zadarmo v myčce aut v Bristolu a kromě toho je posílali i na další manuální práce v dalších firmách. Po nocích museli například chytat kuřata určená k porážce, balit mléko nebo třídit balíky. Často tak pracovali prakticky celý den, sedm dní v týdnu. Jeden z otroků musel jít na směnu i se zlomenou rukou.

„Maroš Tancoš přijel do Velké Británie z České republiky kolem roku 2008. Začal tu nový život a vybudoval podnik ‚Marios Car Wash‘. Měl kontakty na sirotčince a osady na Slovensku a často se do své země vracel. Lidem tam vyprávěl o svém britském životě a sliboval jim dopravu, bydlení i jídlo, když se k němu přidají,“ popisuje ředitel Národní kriminální agentury pro Wales a západní Anglii (NCA) Colin Williams pro Bristol Live.

Tancoš podle něj dobře věděl, jak zoufalí tito lidé jsou a co chtějí slyšet. Původní dohoda zněla, že si za ubytování a stravu bude brát polovinu jejich výdělků. „Místo toho se muži stali oběťmi moderního otroctví,“ dodal Wiliiams.

Hra na hodného a zlého policajta

Jedna z obětí v otroctví údajně strávila osm let. „Zničili mi polovinu života. Ponižovali mě, za každý malý prohřešek mě bili a trestali. Na to nikdy nezapomenu,“ říká muž. Další popisuje, že do Británie odjel, protože chtěl zajistit svou rodinu a „dát jí víc, než měla na Slovensku“.

„Ale to, co jsem zažil u Maroše, můj život úplně převrátilo naruby. Nesměl jsem odcházet sám z domu a jediné, co jsem znal, byla práce. Celou dobu jsem myslel jen na to, že jsem otrok. Měl jsem za to, že nemám jak se odtamtud dostat pryč,“ dodává. Jedna z žen utekla poté, co otěhotněla a porodila podvyživené dítě, píše The Guardian.

Oba zločinci měli oběti naprosto ve své moci. Gomulská, jež v páru hrála roli „hodného policajta“, své podřízené běžně doprovázela do banky i na úřady, aby jim následně mohla zabavit veškeré dokumenty, přístupy k jejich účtům a platební karty. Tancoš je jako „zlý policajt“ slovně i fyzicky týral, aby se nevzpouzeli.

Novodobí otrokáři kupčili s lidmi v Británii, policie už obvinila pětici lidí

Vyděšení lidé tak prý měli strach opustit své obydlí i ve chvíli, kdy je tam otrokáři výjimečně nezamkli. To dělali vždy, když nebylo co na práci. Vzhledem k tomu, že si otroci museli vyměňovat doklady i identitu, aby se navzájem mohli střídat na svých směnách, nestávalo se to zřejmě příliš často.

Na hrůznou praxi se přišlo až poté, co se jedné z obětí podařilo utéct zpět na Slovensko a oznámit to tamním úřadům. Policie zjistila, že mezi lety 2010 a 2017 oba pachatelé vyvedli z účtů jejich skutečných vlastníků 300 tisíc liber (v dnešním přepočtu asi 8,6 milionu korun). Kromě toho „ušetřili“ necelý milion liber (přes 28 milonů korun) tím, že lidem neplatili za práci v automyčce.

Tolik by si totiž oběti celkem vydělaly, pokud by dostávaly minimální mzdu. Svým obětem Tancoš zabavoval i „dýška“, která jim dávali zákazníci. Peníze pak oba utráceli v kasinu, na hazardních portálech a v prodejnách ojetých aut.

Obviněni byli v roce 2019 a soudní proces začal letos v lednu. Po měsících přelíčení přišel rozsudek. Tancoš jako hlavní tvůrce plánu od soudu odešel s šestnácti lety vězení, Gomulská pak dostala devět let. Soudce navíc nařídil, že si oba musejí odsedět dvě třetiny trestu místo obvyklé poloviny, píše list The Independent.

Mezi prokázanými zločiny bylo obchodování s lidmi, nucená práce a spiknutí. Zatímco Tancoš se ke svým činům veřejně nevyjadřuje, jeho partnerka trvá na tom, že se Slováci v Británii měli lépe než doma.

„Navozovala jste dojem určitého vhledu a jisté sympatie, ale vaše zkušenosti vás neodradily od toho, abyste svého partnera podporovala v něčem, co bylo zločinné podnikání a vy jste to velmi dobře věděla. Měla jste na výběr, ale rozhodla jste se špatně,“ řekl soudce Tancošově družce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...