ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Robert Rambousek, MAFRA

Muž přijel na britský ostrov na skútru, zatkli ho za porušení opatření

  • 15
Na britském ostrově Man odsoudili k čtyřem týdnům vězení muže ze Skotska, který o víkendu připlul na vodním skútru za svou přítelkyní. Podle úřadů porušil ustanovení ostrova proti šíření koronaviru. Osmadvacetiletý muž, který nikdy před tím vodní skútr neřídil, navíc špatně vypočítal délku cesty. Myslel si, že 40 kilometrů dlouhá plavba mu zabere půl hodiny.

Úsek moře mezi skotskou pevninou a ostrovem muž nakonec překonal za 4,5 hodiny. Ostrov Man leží mezi Velkou Británií a Irskem. O případu informoval server BBC News.

Muž se vydal za svou přítelkyní v pátek a strávil s ní celý víkend, během kterého stačili navštívit i několik podniků. Úřady ho zadržely v neděli a následující den stanul před soudem.

Premiér vlády ostrova Man Howard Quayle označil mužovo počínání za „lehkomyslné a nebezpečné chování“. Podle něj nejen očividně porušil opatření ostrova Man, ale také by býval vystavil nebezpečí životy jiných lidí, kdyby s vodním skútrem ztroskotal a bývalo by nutné uspořádat akci na jeho záchranu. „Doufám, že to vyšle silný signál všem dalším lidem, kteří neberou vážně naše zákony,“ uvedl ohledně trestu Howard.

Ostrov Man, který je britským územím s rozsáhlou samosprávou, zavedl kvůli epidemii koronaviru přísná pravidla vstupu na své území. Ten je fakticky všem lidem, kteří nemají na ostrově pobyt, zakázán. Za porušení ustanovení hrozí až tři měsíce vězení a pokuta ve výši 10 000 liber (290 000 korun).

Jinak ale ostrov nezavedl žádná další výrazná protiepidemická omezení. Na jeho území se mohou pořádat shromáždění a není potřeba dodržovat rozestupy, píše BBC News.

Ostrov, kde žije zhruba 85 000 lidí, má aktuálně čtyři aktivní případy koronaviru a nezaznamenává komunitní přenos. Od začátku epidemie ostrov Man zaznamenal 373 případů nákazy koronavirem a 25 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Ostrov Man mezi Velkou Británií a Irskem (červená), muž na skútru vyjížděl ze skotské pevniny (modrá)

Ostrov Man mezi Velkou Británií a Irskem (červená), muž na skútru vyjížděl ze skotské pevniny (modrá)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video