Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 1. 7. 2016 22:56

Britské referendum o odchodu z EU

  • Velká Británie míří ven z Evropské unie, pro brexit se vyslovilo 52 procent voličů.
  • Premiér David Cameron oznámil, že skončí ve funkci.
  • Nahradit ho chce například ministr spravedlnosti Michael Gove či ministryně vnitra Theresa Mayová
  • Hlavní představitel kampaně za brexit Boris Johnson kandidovat nebude
  • Labouristé vyjádřili nedůvěru svému lídrovi Jeremy Corbynovi.

  • 17:52
    Vystoupení Británie z Evropské unie by mohlo mít dopad na českou ekonomiku zhruba v řádu desetin procenta HDP, řekl dnes v Berlíně šéfporadce českého premiéra Vladimír Špidla. Celkové dopady brexitu se podle něj dají ale jen těžko odhadnout, rozhodnutí by však mohlo mít důsledky třeba i pro fungování Severoatlantické aliance.
    17:16
    Ceny ropy rostou se zmenšující se šancí na brexit. Severomořská ropa Brent se vrátila nad 50 dolarů za barel. Ropný trh podporuje návrat globálních investorů k rizikovým aktivům díky posledním průzkumům, které naznačují snížení vyhlídek na odchod Británie z Evropské unie.
    16:44
    Podle bývalého prezidenta Václava Klause je nepravděpodobné, že by se většina Britů vyslovila pro opuštění EU. Uvedl to v prohlášení vydaném Institutem Václava Klause. Podle něj by však taková volba nebyla pro Velkou Británii katastrofou, jak odpůrci brexitu naznačují. "Výsledek ANO by byl políčkem bruselským a berlínským elitám. Byl by výzvou ke změně politiky. Nic jiného, katastrofického či děsivého by se nestalo," napsal Klaus v prohlášení.
    16:20
    Podle premiéra Davida Camerona byla politika Jo Coxové inspirovaná láskou. Den jejích narozenin označil za celosvětovou oslavu jejího života a hodnot. "Uctěme její památku, postavme se za demokracii a spojme se proti nenávisti, která ji zabila."
    15:58
    20.června 2016 v 15:47, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 15:58

    Red and white roses placed in House of Commons to mark Jo Cox's seat pic.twitter.com/JMDM3RfZsp

    15:57
    Místo, kde ve sněmovně pravidelně zasedala Coxová, zůstalo v pondělí prázdné. Objevily se na něm pouze červená a bílá růže. Bílé růže na sobě měli i všichni poslanci a poslankyně.
    15:54
    Slova se posléze ujal premiér David Cameron, který zavzpomínal, jak se s Coxovou poprvé setkal v roce 2006 v súdánském Dárfúru. "Dělala to, v čem byla tak skvělá. Bojovala za životy uprchlíků," uvedl.
    15:52
    Poslanci Dolní sněmovny zahájili zasedání na památku Jo Coxové. Předseda labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že vražda poslankyně byla přímým útokem na demokracii. „Skrze její tragickou smrt jsme se spojili a projevili snahu změnit naši politiku. Abychom byli o něco málo tolerantnější a méně jsme odsuzovali ostatní lidi,“ sdělil. Vražda Coxové na několik dní zasáhla do kampaně k referendu.
    15:34
    Případné vystoupení Velké Británie z EU by českou ekonomiku v dlouhodobém horizontu mohlo připravit o 3,7 až 10,4 miliardy korun ročně, tedy o 0,08 až 0,23 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte. V horizontu dvou let by pak byl dopad na Česko 0,09 až 0,15 procenta HDP.
    15:24
    K blížícímu se referendu se v pondělí vyjádřil také slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. "Skutečně upřímně si přejeme, aby Británie v EU zůstala, bude to lepší jak pro Británii, tak pro unii," řekl novinářům. Pokud se Britové rozhodnou v Unii zůstat, musí podle něj přijít změny v jejím fungování. "EU ztrácí podporu voličů, lidé mají stále méně pocit, že řeší jejich problémy. Odpovědí na referendum by měla být efektivnější a lidem bližší Unie," uvedl.
    15:03
    Případný odchod Británie z Evropské unie charakterizuje z pohledu ekonomiky a finančních trhů především nejistota, co by nastalo po čtvrtečním referendu. Shodují se na tom Češi pracující v londýnském finančním středisku City, které oslovila ČTK. Domnívají se také, že by se City s novou situací vyrovnala, i když klíčové bude, na jakých podmínkách by se Británie s EU dohodla. Některé firmy přesto s obchodováním vyčkávají do čtvrtka.
    14:54
    Maďarský premiér Viktor Orbán inzeruje v britském deníku Daily Mail. Británii vyzývá, aby si v referendu odhlasovala setrvání v EU. Orbán je přitom jedním z nejhlasitějších kritiků Unie.
    19.června 2016 v 23:48, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 14:53

    Hungary takes out a full page advert in the Daily Mail. Will France, Germany and the rest follow? pic.twitter.com/LOx0c2Lmk7

    14:45
    Nehledě na výsledky referenda by EU podle Tuska měla popřemýšlet o své budoucnosti. "Bylo by bláznovství, kdybychom ignorovali takový varovný signál," sdělil.
    20.června 2016 v 14:00, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 14:43

    Whatever the UK vote is, we must take long hard look on the future of the Union. Would be foolish to ignore such a warning signal

    14:36
    Donald Tusk vyzval britské voliče, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání v EU. "Zůstaňte s námi. Bez vás nejenom Evropa, ale celé západní společenství zeslábne. Společně se dokážeme vypořádat s překážkami, které nás v budoucnu čekají," prohlásil předseda Evropské rady.
    13:42
    Vedení automobilky Ford zaslalo dopis čtrnácti tisícům britských zaměstnanců, ve kterém je nabádá k setrvání v EU. Brexit by údajně automobilku stál stovky milionů dolarů.
    20.června 2016 v 13:02, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 13:40

    BREAK: #Ford writes 14k UK staff warning #Brexit. Says vote to leave could cost business hundreds of millions of $$$ pic.twitter.com/d8QIPOsjtb

    12:54
    Poslanci Dolní sněmovny v pondělí uctí při zasedání památku Jo Coxové. Již v neděli se však vrátili aktivisté obou stran do britských ulic. U vchodů do metra a na dalších místech bylo vidět hlavně mladé lidi rozdávající letáky. Stoupenci setrvání v unii se sešli v Hyde Parku, kde svými těly vytvořili na trávníku ohromný nápis IN (Uvnitř).
    12:12
    Za "hrozný" označil případných odchod Británie z EU na facebooku také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Členství Londýna evropskému bloku podle něj totiž "ideologicky svědčí", neboť vystupuje proti zneužívání sociálních dávek, proti centralizačním tendencím Bruselu a na podporu liberální hospodářské politiky.
    11:36
    Konzervativní členka Sněmovny lordů Sayeeda Warsiová se jen několik dní před referendem o setrvání Británie v EU rozhodla opustit tábor stoupenců brexitu. V reakci obdžela celou řadu kritických reakcí. Některé z nich zveřejnila na Twitteru.
    20.června 2016 v 10:19, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 11:36

    The vile reaction of people unhappy with my decision to leave #leave .Politics of hate must stop #uniteagainsthate pic.twitter.com/A86f4Dpyol

    11:29
    Rozpad Evropské unii hrozí po případném brexitu i podle předsedy protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage. V rozhovoru poskytnutém rakouskému časopisu News řekl, že "až Británie vystoupí, budou následovat další". "Bude to jako koňské závody. Kdo půjde první: vy (Rakušané) a nebo snad přece jen Dánové?" uvedl Farage s tím, že odchod dalších zemí z EU očekává do půl roku po brexitu. "Dny Evropské unie jsou sečteny," dodal.
    11:19
    V případě odchodu Británie z Evropské unie hrozí Evropě návrat k nacionalismu. V rozhovoru poskytnutém deníkům mediální skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland to uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Brexit by podle něj mohl ohrozit budoucnost evropského projektu. Proti odchodu Británie z EU se vyslovil i rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.