Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 1. 7. 2016 22:56

Britské referendum o odchodu z EU

  • Velká Británie míří ven z Evropské unie, pro brexit se vyslovilo 52 procent voličů.
  • Premiér David Cameron oznámil, že skončí ve funkci.
  • Nahradit ho chce například ministr spravedlnosti Michael Gove či ministryně vnitra Theresa Mayová
  • Hlavní představitel kampaně za brexit Boris Johnson kandidovat nebude
  • Labouristé vyjádřili nedůvěru svému lídrovi Jeremy Corbynovi.

  • 19:35
    Čtvrteční referendum bude podle průzkumů velmi těsné. Vidět je to i přímo v ulicích Londýna. Jedenapadesátiletý Austin, který v Británii žije od svých šestnácti let, bude podle svých slov hlasovat pro setrvání v Unii. „Hlasovat pro setrvání chci kvůli tomu, že cizinci ze zemí EU v Británii v podstatě udržují v chodu většinu obchodů a celou řadu dalších služeb. Nedokáži si představit, jak by to tady fungovalo, kdyby velká část z nich musela odejít," sdělil reportérovi iDNES.cz.
    19:19
    Podle českého velvyslance v Londýně Libora Sečky by byl případný brexit pro Velkou Británii i Evropskou unii velkým krokem do neznáma. Britové by však zřejmě ztratili část vlivu v mezinárodní politice a globální vyjednávací pozice EU by byla oslabena, uvedl Sečka v rozhovoru pro iDNES.cz.
    19:04
    Premiér Bohuslav Sobotka se dnes v telefonickém rozhovoru shodl s předsedou Evropské rady Tuskem, že země EU a evropské instituce podporují setrvání Velké Británie v EU. Následně by se podle něj měla uplatnit dohoda z únorové Evropské rady, kde členské státy dospěly ke kompromisu a zohlednily požadavky Londýna na reformu EU.
    18:33
    Sturgeonová také podle listu Scotsman uvedla, že referendum o odtržení Skotska od Velké Británie bude na stole a skotská vláda bude připravena diskutovat o přijetí eura, pokud by Britové rozhodli o vystoupení z EU. „Jsou tu rozhodnutí a diskuze, které budeme mít, v případě naplnění scénáře s brexitem,“ řekla skotská premiérka.
    18:22
    Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v rozhovoru pro Guardian uvedla, že je podle ní nevyhnutelným faktem, že vražda poslankyně Jo Coxové bude mít dopad na čtvrteční referendum a že voliči už mohou být z kampaně pro vystoupení z EU znechucení. „Samozřejmě nikdo neví, jestli debata kolem referenda měla se smrtí Jo něco společného, a je příliš brzo na to říct, jestli to bude mít přímý dopad na výsledek. Mám však podezření, že to, co se stalo, jen posílí dojem, že ona debata začala být trochu otrávená, netolerantní a zaměřená na strach z cizinců namísto legitimní diskuse o migraci,“ uvedla Sturgeonová.
    17:52
    Osmdesát pět procent sázejících Čechů věří, že Britové zůstanou v Evropské unii, sdělila iDnes.cz sázková kancelář Fortuna. Pod tlakem přijatých sázek klesl kurz na 1,23:1. Kurz sázek na to, že v hlasování převáží příznivci brexitu, je nyní 3,55:1. „Většinu lidí v Londýně, ve Skotsku, v Bruselu i v Praze příliš nezajímá samostatnost, ale cena skotské whisky nebo piva, která by v případě brexitu mohla růst. Tak doufám, že voliči vezmou rozum do hrsti,“ říká k této možnosti Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.
    17:45
    Oživení na trhu s ropou z minulých dvou dní se zakládalo zejména na průzkumech mínění, které naznačovaly obnovení podpory pro setrvání Británie v EU, podle analytiků je však ošidné spoléhat se na aktuální průzkumy. „Poslední dny ukázaly, jak rychle se může veřejné mínění posunout. Vzhledem k tomu dává dnešní pokles cen smysl," citovala agentura Reuters z dnešní zprávy komoditního oddělení německé banky Commerzbank.
    17:44
    Světové ceny ropy dnes po dvoudenním výrazném oživení oslabily a severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod 50 dolarů za barel. Trh podkopalo příměří v Nigérii a investoři také napjatě čekají na výsledek čtvrtečního hlasování Britů . Cena Brentu kolem 17:00 SELČ klesla o 1,7 procenta na 49,80 dolaru za barel a smazala část takřka osmiprocentního zisku z předešlých dvou dnů. Americká lehká ropa WTI oslabila o dvě procenta na 48,40 USD za barel.
    17:32
    Případný odchod Británie z Evropské unie by do roku 2021 poznamenal výkon irské ekonomiky poklesem hrubého domácího produktu až o 1,6 procenta. „Předpokládáme, že v období 2017 až 2021 by byl čistý dopad na HDP někde mezi 0,5 až 1,6 procentem,“ prohlásil irský ministr financí Michael Noonan podle agentury Reuters. Zároveň dodal, že takový propad by vláda dokázala zvládnout v rámci svých fiskálních plánů.
    17:28
    • Vzduchem nad stadionem v britském Trentu pluje nápis „Svobodná Británie - Volte...

      Vzduchem nad stadionem v britském Trentu pluje nápis „Svobodná Británie - Volte odchod“. (21. června 2016) / Autor: Reuters

    17:16
    Anketa, jak by čtenáři iDNES.cz hlasovali v hypotetickém referendu o členství České republiky v Evropské unii, je u konce. Těsným poměrem 53 ku 47 procentům v ní převážili zastánci odchodu z EU. Výraznou většinu ze sta tisíc hlasujících tvořili muži. Více se dočtete zde.
    17:03
    Stoupenci vystoupení Spojeného království z Evropské unie stahují náskok těch, kteří v unii chtějí zůstat. Ukázal to průzkum veřejného mínění provedený společností IG. Pětačtyřicet procent Britů si nepřeje, aby Británie z EU vystoupila. Opačný názor projevilo 44 procent dotázaných. Sobotní průzkum informoval o vedení odpůrců brexitu v poměru 45:42 procent.
    16:36
    Pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zatím nebude usilovat o odchod Rakouska z Evropské unie, i kdyby se ke stejnému kroku ve čtvrtek rozhodla Británie. Agentuře APA to řekl šéf europoslanců FPÖ Harald Vilimsky. Očekává však, že bez ohledu na výsledek britského hlasování vznikne tlak na reformu EU. „Referendum o odchodu Rakouska by mělo být vypsáno, jen kdyby se EU vyvíjela špatným směrem," řekl europoslanec. Jako příklad uvedl další sbližování unie s Tureckem. Podle FPÖ by měly v Evropě posílit prvky přímé demokracie, které by měly mít přednost před evropským právem. FPÖ má nyní nejvyšší podporu mezi rakouskými voliči. Kandidát strany Norbert Hofer jen těsně neuspěl v prezidentských volbách.
    16:25
    Britský premiér David Cameron se před čtvrtečním referendem obrátil na starší voliče a vyzval je, aby v zájmu svých dětí a vnoučat hlasovali pro setrvání Británie v EU.
    16:01
    Zavzpomínat na Jo Coxovou přišel v úterý odpoledne i pětapadesátiletý George, který pracuje v nedaleké restauraci. "Když jsem v televizi viděl zprávy o její vraždě, nechápal jsem, že se u nás může něco takového stát. Šokovalo mě to," uvedl pro iDNES.cz. Politický motiv před referendem by však ve vraždě nehledal. "Udělal to nějaký pomatenec," dodal.
    15:36
    Do průběhu kampaní před čtvrtečním referendem zasáhla minulý týden vražda poslankyně Jo Coxové. Na náměstí před Westminsterským palácem vyrostlo vzpomínkové místo. "Na pamětní tabuli vzpomínají na Coxovou lidé z celého světa. Například z Palestiny i Sýrie," připomíná reportér iDNES.cz.
    21.června 2016 v 15:26, příspěvek archivován: 21.června 2016 v 15:35

    Pametni platno za zesnulou Jo Coxovou pred Westminsterskym palacem. Stovky vzkazu doslova z celeho sveta #jocox pic.twitter.com/1OKJzp6RBq

    15:23
    Ekonom Nouriel Roubini, který jako jeden z mála předpověděl globální finanční krizi, vyjádřil své obavy o vystoupení Británie z Evropské unie. "Brexit by způsobil značné škody na britské ekonomice, na zaměstnanosti a blahobytu Britů. Velké Británii je mnohem lépe uvnitř EU."
    21.června 2016 v 04:47, příspěvek archivován: 21.června 2016 v 15:23

    Brexit would cause significant damage to the UK economy & to the employment & well being of Britons. The UK is much better off inside the EU

    14:53
    Boris Johnson sdělil v rozhovoru pro LBC, že se cítí hluboce nešťastný kvůli politickému plakátu s názvem "Bod zlomu". Plakát Farageovy strany UKIP, která bojuje za vystoupení Británie z EU, podle něj říká: "Tohle jsou špatní lidé přicházejí do naší země." A dodal, že s kampaní nemá nic společného.
    14:52
    • Nigel Farage pózuje před plakátem, který kritizuje přístup EU k uprchlické...

      Nigel Farage pózuje před plakátem, který kritizuje přístup EU k uprchlické krizi (16. června) / Autor: AP

    14:18
    Boris Johnson, bývalý londýnský starosta a stoupenec odchodu Británie z EU, popřel, že by se chtěl stát příštím předsedou vlády. "Fandím Davidu Cameronovi, aby zůstal premiérem i nadále, a několikrát jsem mu to řekl," uvedl v rádiu LBC.