Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 1. 7. 2016 22:56

Britské referendum o odchodu z EU

  • Velká Británie míří ven z Evropské unie, pro brexit se vyslovilo 52 procent voličů.
  • Premiér David Cameron oznámil, že skončí ve funkci.
  • Nahradit ho chce například ministr spravedlnosti Michael Gove či ministryně vnitra Theresa Mayová
  • Hlavní představitel kampaně za brexit Boris Johnson kandidovat nebude
  • Labouristé vyjádřili nedůvěru svému lídrovi Jeremy Corbynovi.

  • 13:48
    Dnešní vydání britského listu Daily Mail kritizuje premiéra Davida Camerona za jeho rozhodování ohledně migrační krize.
    21.června 2016 v 11:11, příspěvek archivován: 21.června 2016 v 13:48

    @David_Cameron pod palbou kritiky v dnesnim Daily Mailu. O zvladani migrace pry lhal uz pred ctyrmi lety #RefBrit pic.twitter.com/ZpkMcC4vuO

    13:26
    Šedesát procent Čechů si nepřeje, aby Británie vystoupila z Evropské unie. Opačný názor zastává dvacet dva procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Pokud by se referendum o setrvání v unii konalo v České republice, vyhráli by podle Medianu stoupenci setrvání Česka v unii v poměru 59 ku 41.
    13:02
    • Účastníci akce na podporu setrvání Británie v Evropské unii mávají vlajkami EU...

      Účastníci akce na podporu setrvání Británie v Evropské unii mávají vlajkami EU a Spojeného království (19. června 2016) / Autor: Reuters

    12:47
    Pokud Británie podpoří brexit, hlavní město Londýn začne uvažovat o vystoupení ze Spojeného království, uvedl server BBC. "V delším časovém horizontu je odtrhnutí Londýna možné," uvedl Tony Travers, profesor z London School of Economics. Vlna "londýnského nacionalismu" se zvedla po referendu o nezávislosti Skotska v roce 2014, kdy průzkumy veřejného mínění ukázaly, že by se dvacet procent Londýňanů chtělo osamostatnit.
    12:08
    Americký miliardář George Soros považuje Rusko za rodící se globální velmoc v situaci, kdy je patrný kolaps Evropské unie. Současný vývoj přirovnal k někdejšímu vzestupu EU v době, kdy se začal hroutit Sovětský svaz. Proslulý investor Soros varoval rovněž před důsledky možného vystoupení Británie z Evropské unie. Více čtěte zde.
    11:40
    Odchod Británie z Evropské unie by mohl mít důsledky i pro české studenty na tamních vysokých školách. Jako občané EU totiž mají prakticky stejné podmínky jako Britové. Platí podstatně nižší školné než jiní zahraniční studenti a mohou si vzít půjčku od britské vlády.
    11:06
    K odpůrcům brexitu se připojil fotbalista David Beckham. "Žijeme v dynamickém a vzájemně propojeném světě, kde jsme dohromady silní jako národ. Kvůli našim dětem a jejich dětem bychom měli čelit problémům světa společně a ne sami. Z těchto důvodů hlasuji pro zůstat," uvedl. Premiér David Cameron jeho prohlášení uvítal.
    21.června 2016 v 09:42, příspěvek archivován: 21.června 2016 v 11:05

    David Beckham is clear: we should be facing the problems of the world together and not alone https://t.co/oRuRB4PZgq pic.twitter.com/aDHdrlhZ1O

    10:43
    Úterý je druhým dnem, kdy se na portálu iDNES.cz můžete zúčastnit ankety na téma hypotetického odchodu České republiky z Evropské unie. Hned v prvních hodinách se v pondělí do hlasování zapojilo na 50 tisíc čtenářů. Zúčastnit se ankety můžete do úterních 16:00, pak přineseme první výsledky. Hlasovat můžete zde.
    10:21
    • Zastánci a odpůrci brexitu u londýnské stanice metra Parsons Green (20. června...

      Zastánci a odpůrci brexitu u londýnské stanice metra Parsons Green (20. června 2016) / Autor: Reuters

    10:04
    Britská libra se dnes vyšplhala na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru poté, co v pondělí zaznamenala nejprudší jednodenní nárůst za více než sedm let. Během dnešního obchodování v Asii vystoupala až na 1,4728 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 26. května. Kolem 8:30 SELČ se libra prodávala za 1,4707 USD, oproti pondělí si tak připisovala 0,2 procenta. Libra těží ze stoupajících nadějí na setrvání Británie v Evropské unii.
    09:34
    Konzervativní deník The Times patřící euroskeptickému Ruppertu Murdochovi si přeje udržení země v EU. Podporu členství v EU vyjádřily i listy, které byly dosud ve svých článcích spíše proti. Řadí se k nim na příklad Financial Times, týdeníky The Economist a New Statesman nebo spíše levicový The Guardian.
    09:14
    Britský list The Daily Telegraph vyjádřil podporu vystoupení Británie z Evropské unie. Svůj postoj vyjádřil v komentáři s titulkem "Hlasujte pro odchod, abychom těžili ze světa příležitostí". Brexit již podpořily nejprodávanější britské noviny, bulvár The Sun, nedělník The Sunday Times či jeho sesterský list Sunday.
    09:07
    Dobrý den, vítáme vás opět u on-line reportáže z dění kolem britského referenda o setrvání v Evropské unii.
    22:52
    Vážené čtenářky, vážení čtenáři, dnes online reportáž k brexitu končí. Pokračovat budeme opět zítra.
    22:46
    Akcie na západoevropských burzách dnes zaznamenaly nejvýraznější vzestup od loňského srpna. Globální trhy reagovaly na víkendové průzkumy veřejného mínění, které zvýšily očekávání, že Britové se ve čtvrtečním referendu rozhodnou pro setrvání země v Evropské unii. Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel obchodování vzestupem o 3,7 procenta na 1327 bodů a stejným tempem vzrostl i širší index STOXX 600. Oba indexy se tak po ztrátách v předešlých dvou týdnech přiblížily zpět k úrovním z počátku června.
    21:58
    Lídr labouristů Jeremy Corbyn se v televizní diskuzi vyjádřil pro setrvání v EU. Přiznal však, že není "žádným milovníkem Evropské unie". Podle něj je členství v unii prostě racionální. "Měli bychom zůstat a pokusit se jí zlepšit," řekl.
    20:49
    Na stranu odpůrců brexitu se postavila i autorka knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. V eseji, kterou zveřejnila na svém webu, odsoudila "ohavnou rétoriku", která kampaň k referendu provází. Voliči by podle ní měli odmítnout zobrazování EU jako "bezejmenné příšery". Rowlingová ve své eseji také uvedla, že má francouzské kořeny a sama nějaký čas žila v Portugalsku. I ve zbytku Evropy se proto cítí jako doma. I když si spisovatelka prý uvědomuje, že EU není perfektní, věří, že její členové mohou dosáhnout větších úspěchů, než kdyby jednali samostatně.
    20.června 2016 v 13:18, příspěvek archivován: 20.června 2016 v 20:49

    Monsters, villains and the EU referendum, by me. https://t.co/uJRPnhBWT7

    20:04
    Britské sdružení výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT) naopak před brexitem varovalo. Podle nich by odchod z EU zvýšil výrobní náklady a ohrozil pracovní místa. Podpořili ho šéfové britských poboček japonské Toyoty a německé BMW i domácí automobilky Vauxhall a Jaguar Land Rover. Přidali se rovněž představitelé výrobců komponentů GKN a Magal Engineering.
    19:21
    Šéf automobilky Aston Martin nabádá zaměstnance, aby volili pro odchod z EU. Šéf společnosti poslal všem 1800 zaměstnancům v Británii e-mail, kde jim vysvětluje, že odchod z EU zlepší export. uvedl to web Sky News.
    18:20
    • Zastánce setrvání v Evropské unii, student George Smith, se snaží přesvědčit...

      Zastánce setrvání v Evropské unii, student George Smith, se snaží přesvědčit voliče před referendem ve čtvrti Holborn v Londýně. (20. června 2016) / Autor: Reuters