Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022)

Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022) | foto: Reuters

Pohřeb královny lámal rekordy ve sledovanosti, média ale mohou prodělat

  • 9
Zatímco televizní přenosy z pohřbu zesnulé britské královny Alžběty II. lámou rekordy a vydavatelé novin a časopisů navyšují objemy vydání, média celou událost vnímají hořkosladce. Z důvodů chybějící inzerce a vysoké ceny papíru ve výsledku mohou finančně prodělat.

Z úcty ke královně a v souladu s přáním Buckinghamského paláce se britská média po úmrtí panovnice dohodla, že na různě dlouhou dobu vyřadí ze svých programů a stránek reklamu. První reklamní ticho panovalo v Británii od čtvrtečního skonu Alžběty II. do konce následného víkendu.

Zejména ve veřejném prostoru inzerci nahradily portréty královny. Během pracovního týdne se reklama na některých místech obnovila, při pondělním pohřbu ale opět zmizela.

„Mluvíme o ztrátě milionů a milionů liber z reklamy pro majitele médií,“ řekl britskému listu The Guardian jeden z vedoucích pracovníků nejmenované britské mediální agentury. „Je to něco jako masová mediální událost, která se z komerčního pohledu nikdy nestala,“ poznamenal.

Pohřební vůz s rakví královny Alžběty II. přijíždí na hrad Windsor. (19. září 2022)

Nepřetržité zpravodajství z pohřbu v pondělí přinášela nejen veřejnoprávní BBC, ale také stanice Sky, Channel 4 a Channel 5.

Alespoň část zpravodajství by podle odhadů portálu Express mohly sledovat až čtyři miliardy lidí po celém světě, což by byl rekord. Královna se stala mediální hvězdou už při své korunovaci v roce 1953, kterou na obrazovkách sledovalo 27 milionů lidí.

Sledovanost pohřbu by podle Guardianu mohla překonat i dvě dosud nejpopulárnější události, kterými byl pohřeb princezny Diany v roce 1997 a vítězství Anglie na mistrovství světa ve fotbale, které se konalo v létě 1966 v Londýně. Sledovanost navíc umocnil státní svátek a volno, které na pondělí Londýn vyhlásil.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

Lidé si kupovali noviny na památku

Pro noviny smrt královny znamenala obrovský nárůst prodeje, protože truchlící si pořizovali pamětní tištěná vydání. Vydavatelé se po zveřejnění zprávy ve čtvrtek večer předháněli ve zvyšování nákladu pátečních vydání, aby uspokojili očekávaný nárůst poptávky.

„Je zřejmé, že celkový objem prodeje už není takový, jaký býval. Ale proporcionálně to byl jeden z největších nárůstů, jaký jsme kdy zaznamenali,“ uvedl člen vedení nejmenovaných novin citovaný Guardianem.

Proporční nárůst byl podle něj bezpochyby vyšší než dosud komerčně nejúspěšnějších událostí, včetně svatby prince Williama a Kate v roce 2011, úmrtí Margaret Thatcherové nebo brexitu.

„My Britové pohřby prostě umíme.“ Jak se narvaný Hyde Park loučil s Alžbětou

Společnost Newsquest vydává 160 regionálních deníků a její ředitel Henry Faure Walker odhaduje, že v pátek po úmrtí královny se prodalo o 25 až 35 procent více než v jiné pátky. Na mnoha místech se speciální čísla vyprodala, a tak si Faure Walker slibuje dobré zisky i od úterní edice po pohřbu.

Rekordní zisky z prodeje tiskovin ale zmenšují dodatečné náklady spojené s rozšířením počtu vytištěných stran, protože novinový papír je nejdražší za dlouhá léta. „Vzhledem k rozsahu takové události by se to možná nezdálo, ale celkově bych řekl, že to mělo lehce negativní finanční dopad,“ uvedl Faure Walker.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video