Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič na tiskové konferenci oznamuje definitivní uzavření možnosti prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií. (12. června 2020) | foto: Profimedia.cz

Neprodloužíme brexitové přechodné období, zní z Británie a EU

  • 96
Možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií se definitivně uzavřela. Shodli se na tom místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a člen britského kabinetu Michael Gove. Jejich rozhodnutí znamená, že pokud Brusel a Londýn neuzavřou do konce roku dohodu o volném obchodu, začnou platit cla a kvóty.

Británie mohla do konce června formálně požádat o prodloužení přechodného období. Dobu, během níž je ostrovní země i přes svůj lednový odchod z EU stále součástí unijního jednotného trhu, lze prodloužit až o dva roky.

Britská vláda však tuto možnost opakovaně odmítla, neboť v průběhu přechodné doby musí Londýn dodržovat stejné podmínky jako členské země EU, ačkoli již na chod společenství nemá žádný přímý vliv.

„Beru to jako definitivní rozhodnutí uzavřít tuto diskusi,“ řekl po pátečním jednání s Govem Šefčovič. Oba politici stojí v čele společného výboru hodnotícího pokroky v naplňování dohody o britském odchodu z EU, na níž se sedmadvacítka s Londýnem shodla po vleklých jednáních loni. 

Právě tento výbor měl možnost rozhodnout o prodloužení přechodné doby, k němuž s ohledem na pomalý postup rozhovorů vyzývala EU. Gove však během pátečního jednání formálně potvrdil, že Británie o ně žádat nebude. Poté na twitteru sdělil, že „čas pro prodloužení právě vypršel“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video