ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Verbier - St. Bernard

Britové utekli před karanténou z Alp. Kdo tu mluví anglicky, je podezřelý

  • 112
Několik stovek britských turistů potají odjelo z luxusního lyžařského střediska Verbier ve Švýcarsku přesto, že měli podle nových švýcarských opatření zůstat v karanténě. Nové kmeny koronaviru, které pocházejí právě z Británie a z jižní Afriky, v resortu nyní vzbuzují vlny emocí. „Každý, kdo tu mluví anglicky, je podezřelý,“ píše švýcarský list SonntagsZeitung.

Švýcarsko 21. prosince vyhlásilo povinnou desetidenní karanténu pro všechny, kteří do země přijeli z Velké Británie po 14. prosinci. Nová pravidla se tak měla dotknout několika stovek Britů, kteří svou zimní dovolenou trávili právě v oblíbeném zimním lyžařském středisku Verbier. 

Švýcarské úřady na základě dat leteckých pasažérů vysledovaly 420 Britů, jimž kvůli omezení šíření nového kmenu koronaviru přikázaly desetidenní pobyt v izolaci. Švýcarské úřady rovněž zařídily, aby britští a jihoafričtí telefonní operátoři rozeslali SMS s informací o nutnosti karantény všem, kteří odcestovali do Alp.

Podle tamních médií však ale asi padesát Britů resort tajně opustilo hned, jakmile se o opatření dozvěděli. Další více než stovka jich opustila ve spěchu své hotely ještě před skončením pobytu. Někteří z turistů se o něco později ozvali do svých hotelů, například z Francie.

„Mnoho z turistů strávilo v karanténě den, než před ní utekli pod rouškou tmy,“ oznámil mluvčí místních úřadů Jean-Marc Sandoz. Mnoho hoteliérů přitom zjistilo, že hosté jsou pryč až poté, co se jim marně snažili dovolat na pokoj nebo když na chodbách zůstávaly netknuté podnosy s jídlem. V karanténě tak podle místního tisku zůstala nanejvýš desítka britských turistů.

„Nemůžeme je z ničeho vinit,“ podotkl Sandoz. „Zůstat v karanténě je nesnesitelné. Jen si představte, jak jste s čtyřčlennou rodinou zavřeni na hotelovém pokoji, který má dvacet metrů čtverečních,“ podotkl mluvčí. Podle něj se Britové na Švýcarsko trochu naštvali, když zjistili, že by tam měli zůstat.

„Je to asi nejhorší týden, jaký tento resort zažil,“ zhodnotil složitou situaci mluvčí místních úřadů. Britové podle něj tvoří více než 20 procent tamější klientely a většina z nich sem přijíždí pravidelně hned po Vánocích. Právě Verbier je pro Angličany srdeční záležitost. Kvůli své oblíbenosti mezi britskými lyžaři se mu dokonce přezdívá Malý Londýn.

Podle místních úřadů není zcela jasné, kam se uprchlí Britové mohli vydat. Někteří se však později ozvali a chtěli například vědět, zda budou muset platit za noci v hotelu, které v něm vzhledem ke svému náhlému odchodu nestrávili.

Nové kmeny a xenofobní nálady

Od 20. prosince žádná letadla mezi Švýcarskem a Británií nelétají, nicméně mezi 14. a 20. prosincem přistálo ve Švýcarsku nejméně 92 pravidelných linek z Velké Británie. Ty do země přivezly bezmála deset tisíc Britů, píše německý deník Bild.de.

Nizozemsko kvůli novému kmeni koronaviru zakázalo lety z Velké Británie

Ve Švýcarsku již úřady podle tamního ministerstva zdravotnictví zaznamenaly dva případy nového kmenu koronaviru, jeden v sousedním Lichtenštejnsku. V zemi zaznamenali rovněž jeden případ jihoafrické varianty viru SARS-CoV-2.

Podle švýcarských médií čelí o letošních svátcích návštěvníci ze Spojeného království ve Verbieru od prvních zpráv o nové mutaci viru xenofobním náladám. „Každý, kdo mluví anglicky, je tu podezřelý,“ píše například tamní list SonntagsZeitung. „Mnoho lidí se stalo terčem nespravedlivých odsudků a obvinění z porušení karantény jen kvůli jejich jazyku,“ řekl mluvčí Sandoz.

„Několik dní jsem byla předmětem jakési obecné podezřívavosti,“ prozradila švýcarským médiím postarší Britka, která má ve Verbieru prázdninový byt. „Vážně se to nedalo vydržet,“ dodala.

Oblíbený švýcarský resort se dostal na stánky novin již počátkem prosince, když na sociálních sítích začaly kolovat fotografie návštěvníků v dlouhých frontách na lanovky. Žádný z nich neměl roušku a nedbal na rozestupy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Video