Brazilský prezident Jair Bolsonaro (13. července 2021) | foto: AP

Pravidla platí pro všechny. Neočkovaného prezidenta nepustili na fotbal

  • 30
Brazilský prezident Jair Bolsonaro nemohl v neděli navštívit fotbalový zápas ligových klubů Santos a Gremio, protože domácí klub nepouští na stadion fanoušky, kteří nejsou očkovaní proti covidu-19. Nedělní zápas byl první od začátku pandemie, který klub Santos odehrál před diváky, ovšem podmínkou bylo potvrzené očkování nebo negativní PCR test.

„Chtěl jsem jít na zápas Santosu, a oni mi řekli, že na to musím být očkovaný,“ prohlásil Bolsonaro ve videonahrávce, kterou zveřejnil zpravodajský server Metropoles. „Proč?“ dodal prezident, který se odmítá nechat očkovat a povzbuzuje i další, aby následovali jeho příkladu. Bolsonaro tvrdí, že má proti covidu-19 dostatek protilátek, protože už se touto nemocí nakazil.

Ze zpráv není jasné, jestli se Bolsonaro skutečně pokoušel projít bez očkování na stadion, anebo jestli jde jen o další z jeho obecných povzdechů proti potřebě toho, čemu říká „očkovací pasy“.

Mluvčí klubu Santos uvedl, že prezidentův tým klub neoslovil a všichni fanoušci musí dodržovat zdravotní nařízení, která v zemi platí. V Brazílii, která má zhruba 212 milionů obyvatel, zemřelo na nákazu koronavirem více než 600 000 lidí.

Bolsonaro dostal koronavirus, který měsíce nazýval chřipečkou:

7. července 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video