Policejní úředník přináší soudní spisy k případu bombajského atentátníka Muhammada Kasaba

Policejní úředník přináší soudní spisy k případu bombajského atentátníka Muhammada Kasaba | foto: Reuters

Bombajský atentátník si vyslechl obvinění z „války proti Indii“

  • 4
Jediného z útočníků, který přežil teroristické atentáty z loňského listopadu v indické Bombaji, dnes indická policie formálně obvinila. Obvinění z "vedení války" proti Indii má dvanáct bodů a zahrnuje i vraždu. Oznámily to indické sdělovací prostředky.

Policejní spis, který má několik tisíc stránek, obsahuje i dalších Azám Amír Kasáb krátce po zatčení v bombajské nemocnici.devatenáct jmen Indů i Pákistánců, kteří naplánovali či podporovali útoky, při nichž bylo zabito téměř 180 lidí. V důsledku atentátů se současně zvýšilo napětí ve vztazích mezi Indií a Pákistánem.

Kromě desítek svědeckých výpovědí složka obsahuje i přepisy telefonních hovorů mezi útočníky a jejich šéfy v Pákistánu, videodokumentaci, ale také přiznání přeživšího pákistánského útočníka Muhammada Kasába.

Z desetičlenné skupiny, která provedla útoky na pětihvězdičkové hotely, židovské centrum a železniční nádraží, přežil a byl zajat pouze Kasáb. Bude-li usvědčen, hrozí mu trest smrti. Totéž platí i pro ostatní obviněné z "války proti Indii".

teror v bombaji

Atentátníci zaútočili na několik bombajských objektů 26. listopadu. Tři dny v některých z nich zadržovali a zabíjeli rukojmí. Akci nepřežilo 171 lidí. Živého se podařilo dopadnout pouze Muhammada Kasába. - přečtěte si Bombaj přepočítala mrtvé, teror si vyžádal nejméně 174 životů

Obvinění z "války proti Indii" znamená, že Kasáb s téměř stoprocentní jistotou nebude vydán do Pákistánu. Dillí je přesvědčeno, že pákistánské ozbrojence podporovaly i bezpečnostní síly sousední země. Za hlavního viníka označila Indie militantní organizaci Laškare tajjaba, o které se předpokládá, že ji založila pákistánská rozvědka.

Islámábád přiznal, že útoky byly vedeny z pákistánského území a částečně tam byly i naplánovány. Vede vlastní vyšetřování a zatkl už několik vůdců islamistických skupin. Mezi nimi i několik mužů, které Indie označila za osnovatele útoků. - čtěte Útočníci plánovali bombajský teror u nás, připustil poprvé Pákistán

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video