Bodyguard: Jelcin kdysi řídil opilý a zabil

  • 18
Bývalý vládce Kremlu Boris Jelcin zabil před patnácti lety při dopravní nehodě člověka. Jelcin známý svou náklonností k alkoholu navíc řídil auto opilý. O tragické nehodě, která zůstala utajena, promluvil až teď bývalý Jelcinův bodyguard, píše německý týdeník Der Spiegel.

Podle osobního strážce Alexandra Koržakova se nehoda stala v roce 1990, tedy asi rok a půl předtím, než se Boris Jelcin stal prezidentem.

Dnes čtyřiasedmdesátiletý Jelcin se tehdy po pitce v parní lázni ve vesnici Molokovo asi šedesát kilometrů východně od Moskvy rozhodl odjet ještě nad ránem. Osobního šoféra ale rozkurážený politik vykázal na sedadlo spolujezdce a sám usedl za volant.

Kousek za vesnicí narazil Jelcin do vozu stojícího u silnice. Jeho řidič se bavil s vedle stojícím motocyklistou. Ten byl při srážce těžce zraněn a o několik měsíců později v nemocnici zemřel, uvádí Der Spiegel.

"Viník nehody, který tehdy řídil moskviče, se o půl druhého roku později stal prezidentem Ruské federace," vypráví Koržakov. Bývalý bodyguard o nehodě promluvil až nyní, ve druhém vydání svých pamětí nazvaných "Od východu do západu Slunce".

"Kdybych o tom promluvil tehdy (v létě 1990) roztrhali by mě na kusy," říká. Jelcin sám se podle jeho slov po osudu zraněného motocyklisty nikdy neptal. Jeho pobyt v nemocnici i následný pohřeb zařizovali Jelcinovi věrní, jmenovitě podplukovník KGB Jurij Gorjakin. Ten byl o pár let později zastřelen před svým domem nedaleko Moskvy.

"Vzdálení příbuzní mrtvého motocyklisty dostali nějaké finanční odškodnění," vzpomíná si ještě Koržakov, který celou věc považuje za "loňské sněhy". To však nemusí být úplná pravda, promlčecí lhůta pro tehdejší Jelcinův delikt trvá podle Spiegelu patnáct let, vyprší tedy letos v létě.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video