Stabilní Irák bude těžká rána mezinárodnímu terorismu, řekl v Basře Blair. Ilustrační foto

Stabilní Irák bude těžká rána mezinárodnímu terorismu, řekl v Basře Blair. Ilustrační foto | foto: Reuters

Blair překvapil v Basře britské vojáky

  • 19
Premiér Tony Blair přiletěl ve čtvrtek na nečekanou vánoční návštěvu britských jednotek v Iráku. Na základně v irácké Basře vojákům slíbil, že je stáhne, jakmile jejich úkoly bude moci převzít irácká armáda a policie.

Blairova návštěva v Iráku byla už čtvrtou v pořadí od invaze v březnu 2003. Z bezpečnostních důvodů byla přísně utajena před médii až do okamžiku přistání. Ministerský předseda přiletěl nákladním letadlem z Kuvajtu.

V Basře se Tony Blair sešel s velitelem amerických sil v Iráku generálem Georgem Caseyem, s americkým velvyslancem v Iráku Zalmayem Khalilzadem i s dalšími diplomaty a vojenskými představiteli.

"Snažíme se pomoci této zemi. Jediný způsob, jak to učinit, je zajistit Iráku bezpečnost v době, kdy se cvičí irácká armáda. Pak budeme eventuálně moci naše jednotky odvolat," řekl Blair.

"Stabilní Irák bude těžká rána mezinárodnímu terorismu. Jestliže v Iráku zavládne stabilita, bude tato oblast, celý svět i naše zem bezpečnější," prohlásil ministerský předseda.

Velitel amerických sil George Casey Blairovi řekl, že irácké jednotky budou schopny už od léta některé oblasti zabezpečit ze 75 procent.

V Iráku slouží asi 8000 Britů. Londýn dal najevo, že stahování by mohlo začít příští rok, ale stejně jako Washington to podmiňuje připraveností irácké armády. Od začátku invaze v Iráku přišlo o život 98 Britů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video