Diskuze

Biden: Volby do Kongresu budou "rozhodujícím" momentem pro demokracii

Úterní volby do Kongresu budou „rozhodujícím“ momentem pro budoucnost americké demokracie. Řekl americký prezident Joe Biden na velkém předvolebním mítinku ve Filadelfii. Bývalý prezident Donald Trump na předvolebním mítinku v Pensylvánii prohlásil, že vítězství republikánů ve volbách je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SW

Ono je to ode zdi ke zdi, obe strany jsou extrem, ale Biden ma pravdu v tom, ze jestli bude vetsinove zvolena republikanska garda, tak pujde demokracie do kytek. Ona demokracie se ukazala jako visici na vlasku za Trumpa, kdyz popiral vysledky voleb, kdyz poslal sve ovecky zautocit na Capitol, kdyz dosazoval republikansky smerovane soudce atd. Republikani tez vymysleji, jak to zaonacit, aby volici meli horsi podminky k voleni, hlavne ti mensinovi. Kdyz zvitezi znovu Trumpova strana, tak nastane minidiktatura, Trumpajzlici pujdou na ruku republikanske strane, budou se tvarit, ze je vse regulerni a zadny podvod, i kdyz zrovna nedostanou dost hlasu. Republikani si odsouhlasi omezeni vseho mozneho, povoli vic zbrane a zakazou vic potraty, vrati USA zpet do dob predvalecne. Demokrate jsou absolutne odporni horovanim pro mizive mensiny, ktere beznemu volici vubec nesedi, ale stale znamenaji demokracii na rozdil od republikanu, kteri obdivuji system absolutni monarchie/diktatury. Zadny system rovnovahy a kontroly, ale absolutni kontroly. Bude li vladnout jen republikanska strana, utne se pomoc Ukrajine, otevrenou se dvere Rusku, zrusi se sankce a Putin si bude mnout ruce a pokukovat po dalsich statech byvale SSSR. Bude nova studena valka. Valka Ukrajina a Ruska neni jen jejich valka o uzemi, je to existencni valka, o existenci zapadu a demokracie. Stejne jako tyhle volby nejsou jen nejake volby, jsou to volby o demokracii, ktere ale bezny uzivatel USA nechape, je to ten samy, ktery nechape, co se vlastne 6. ledna stalo. Jedno se musi republikanum uznat, umeji se chvastat, chvalit. Demokrate maji sve uspechy, ale neumeji se prodat, neumeji se pochvalit a zduraznit, co vse udelali pro vetsinu, porad zvani o mensinach, o transsexualech, o cernosich, prirozenych vlasech (ktere rozhodne prirozene nejsou), o homosexualech, o spatnem bilem muzi atd. Cili uvidime, co volici provedou.

1 1
možnosti
LH

A když podporovatelé z Bidena ve velkém vypalovali města a vraždili pod vlajkou BLM, to demokracie vzkvétala

1 2
možnosti
ZK

Aha, takže demokracie bude jen když lidé budou jednotně volit jen jejich stranu. V tom případě u nás za komunistů byla ukázková demokracie.

4 1
možnosti
MK

Těžká volba, woke socializmus demokratů je neštěstí, tady straním republikánům. Na druhou stranu, představa že by do Bílého domu prosadili toho nevypočitatelného sebestředného narcise mě děsí. BML nebo QAnon, co si vybrat.

1 2
možnosti
JK

J49a69n 16K72u89l12í53s74e37k

6. 11. 2022 19:21

Hrozný oranžový Lucifer byl hrozný pouze na pohled, ale ve skutečnosti byl více méně pragmatic, jehož program byl pro Ameriku a svět velmi pozitivní, protože se postavil Rusku a zajistil Americe energetickou nezávislost.

Na druhou stranu ale Lucifer neměl odvahu se postavit Straně, která využila kovidových opatření a uskutečnila státní převrat. Teď jde o to, zda ten převrat bude permanentní či nikoliv...

PS: Možná jste mladý a nepamatujete, jak Ronald Reagan při zkoušce mikrofonu si dělal strandu a prohlásil, že podepsal zákon na zákaz Ruska a že bombardéry už jsou na cestě. Moskevští vůdci měli z něj osypky. Nejen kvůli tomu byl považován na nevypočitatelného a neřízenou střelu, podobně jako Trump.

2 3
možnosti
ZB

Biden a demokraté v USA by se mohli inspirovat v demokratické České republice, kde se mění volební systém prostřednictvím Ústavního soudu na přání v Česku "demokratických" sil.

0 0
možnosti
JT

J58i53r10i 18T20i27c93h79y

6. 11. 2022 16:27

Tenhle zkorumpovany, neschopny politik v cele te bandy radikalni levice chce mluvit o demokracii?!

4 2
možnosti
MK

A nenechte se zmást mudrováním v MSM, které je neustále poplatné nepřesnému narativu o tom, že strana držící White House prostě prohrává, často debaklem (není tomu pokaždé tak) + záplavě nedávných průzkumů stranících GOP, a jak to prý republikáni ovládnou.

Volby budou velice těsné. Od WW2, midterms spolehlivě vyhrála strana, která měla náskok v tzv. "generic ballot". Je to spolehlivější prediktor než to, že vyhrává opozice. Ale v tomto směru jsou průzkumy letos vyrovnané, respektive na hranici statistické chyby. Stejně tak tomu je ve většině těch kompetitivních okrsků. Takže uvidíme.

Dems v těch rozhodujících státech jasně dominují v "early voting", třeba PA, dokonce překonávají čísla z minulé "blue wave" v r 2018:

https://targetearly.targetsmart.com/g2022?demo_filters=%5B%7B%22key%22%3A%22age%22%2C%22value%22%3A%2275%2B%22%7D%2C%7B%22key%22%3A%22modeledParty%22%2C%22value%22%3A%22All%22%7D%5D&state=PA&view_type=state

Všimněte si, jak naopak - díky Trumpovu a Big Liars blbnutí kolem korespondenčního a "early voting" hlasování - upadlo EV u republikánu!

Toto budou muset horko těžko nahánět v den voleb. Očekává se rekordní volební účast z obou stran. U Dems bude záviset na vysoké účasti mladých voličů (čísla opět vybízejí k mírnému optimismu).

Samozřejmě, že nastane to, o čem mluvil Biden - že tyto kvanta hlasů se začnou počítat až po uzavření volebních místností a bude to trvat dlouho. Takže opět ten fenomén, že postupně budou v následujících dnech přibývat hlasy Dems, čili voda na mlýn MAGA šílencům a popíračům volebních výsledků. Ve finále může rozhodovat o většině jen několik volebních okrsků, i třeba z lidnatých států, a jeden dva státy v Senátu - počítat a přepočítávat se to může i několik dní. A uvidíme, co kolem toho semele, pokud to za takových okolností dopadne nakonec v neprospěch GOP, protože MAGA lumíci jsou evidentně už úplně "off the rails" Rv

3 1
možnosti
JK

J92a94n 45K31u53l62í90s90e25k

6. 11. 2022 19:26

Popírači volebních výsledků, to mi zní stejně, jako služebníci imperialismu někde jinde a někdy jindy.

Už jsem zmiňoval a zmíním zas, pokud Strana prohraje, tak to bude pouze a jenom proto, že ji není umožněno využít nový "normál" v podobě kovidových opatření a podvádět tak, jak v roce 2020.

Pokud ale budou výsledky těsné, tak Strana určitě vyhraje, neboť v tom případě se "najde" dost volebních lístků zaslaných poštou aby to stačilo na vítězství...

2 3
možnosti
JU

Demokracie je v pohodě,vaše místečka nikoliv...

2 0
možnosti
Foto

A58l69b17i25n 32H86a59v15e31l

6. 11. 2022 12:54

Jako kdybych slovy Bidena slyšel našeho Fialu.

Doufám, na rozdíl od přání Bidena posílí republikáni, a Bidena v příštích volbách pošlou do věčných lovišť.

3 3
možnosti
PL

Oni ani ty republikáni nejsou žádná výhra. Jsou dost konzervativní, např jejich postoj k potratum, kdy odmítají potrat i v případě znásilnění, incestu nebo ze zdravotních důvodů, ať už matky nebo plodu.

1 0
možnosti
MK

stačí se podívat na volební program. Kdo má v programu prvky na posílení demokracie a férovější volební systém. Usnadnění výkonu volebního práva. Férovější volební distrikty, o kterých by nerozhodovaly partajní komise (víte, že z 435 křesel ve Sněmovně je zhruba 400 celkem pevně daných, kompetitivních okrsků je dnes asi jen 30? Ještě před 4 lety to byl aspoň dvojnásobek). Očištění voleb od "dark money", potlačení dosavadního systému legalizované korupce. A tak dále. Nejsou to planá slova, ale konkrétní legislativa, kterou ovšem zabili - kvůli filibusteru (další nedemokratický nástroj) - republikáni v Senátu.

No, a potom, kdo v programu nemá v podstatě nic, žádnou vizi, žádný plán, jen reakcionářství, rozdmýchávání kulturních válek, šíření fantasmagorických lží, jako těch o volebních podvodech, zfanatizované ozbrojené příznivce patrolující u volebních místností a míst...

A je jasné, nakolik má Joe Biden pravdu s tou demokracií v ohrožení, a co je v úterý v sázce.

3 6
možnosti
JK

J77a51n 91K30u76l69í41s77e71k

6. 11. 2022 19:47

Pane Kopto, já vás nechápu. Zmiňujete volební program strany. Jak můžete takhle slepě papouškovat lži stranických funkcionářů? Vždyť přeci fakta jsou naprosto jasná!

Posílení demokracie podle programu Strany spočívá především v zákazu kontroly totožnosti voličů a zrušení práv jednotlivých států na schvalování místních volebních zákonů, což je v přímém rozporu s Ústavou. Usnadnění výkonu volebního práva tak spočívá v usnadnění volebních podvodů.

Filibuster zase spočívá v nutnosti odhlasování nových federálních zákonů dvoutřetinovou většinou v Senátu. Filibuster ale byl celkem rutinně rušen na odhlasování jednotlivých zákonů právě Stranou, když potřebovala něco "nutně" odhlasovat a protlačit nějaký svůj zákon. Takhle, pokud se nepletu, odhlasovali právě zákon o Obamacare. Straně teď jde o permanentní zrušení filibusteru, což ji zatím neprošlo, protože pouze dva senátoři se postavili proti.

Straně jde pouze o jedno, převzít moc a zajistit si tak navždy vedoucí úlohu ve státě a společnosti tak jak to měla jiná Strana v Československu před Listopadem 89. A o to jde v úterních volbách především.

Ano, demokracie v jediné světové velmoci je v sázce, ale poněkud jinak, než je prezentováno v médiích a jak se snaží v čele s Joe Bidenem Strana veřejnosti namluvit ...

1 3
možnosti