Demokratický kandidát Joe Biden se svou ženou Jill při předvolební řeči v Philadelphi (10. března 2020) | foto: Reuters

Biden posílil v souboji o demokratickou nominaci, Sanders je téměř ze hry

  • 210
Joe Biden výrazně posílil v boji o demokratickou nominaci do prezidentských voleb. Bývalý viceprezident USA podle předběžných výsledků vyhrál v úterý ve třech ze šesti států, kde se volební primárky konají, včetně důležitého Michiganu.

Kandidát si pro nominaci potřebuje zajistit nejméně 1991 delegátských hlasů. Biden zatím v počtu delegátů vede.

Bernie Sanders

V aktuálním souboji jde o 352 delegátů a podle prvním částečných výsledků Edison Research získal Biden nejméně 83 delegátů a Sanders 29. Sanders tak zřejmě přišel o šanci na vítězství v primárkách.

Po tzv. volebním superúterý v minulém týdnu se boj o demokratickou nominaci zúžil na Bidena a Sanderse, neboť ostatní hlavní uchazeči z klání odstoupili.

V noci na středu se primárky konaly v Idahu, Michiganu, Mississippi, Missouri, Severní Dakotě a Washingtonu a ve hře byla zhruba desetina delegátů pro letní nominační sjezd strany. V úterý také po týdnu skončilo hlasování demokratů v zahraničí.

Primárky pořádají v Idahu, Michiganu, Mississippi, Missouri a Washingtonu také republikáni. Ty jsou ale spíše formální, protože prezidentský úřad obhajuje současný šéf Bílého domu Donald Trump.

15. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video