Americký prezident Joe Biden přednesl projev o zahraniční politice. (4. února...

Americký prezident Joe Biden přednesl projev o zahraniční politice. (4. února 2021) | foto: Reuters

Podstata obvinění je nesporná, řekl Biden po Trumpově osvobození v Senátu

  • 429
Násilí a extremismus nemají v Americe místo, uvedl americký prezident Joe Biden poté, co Senát v sobotu osvobodil jeho předchůdce Donalda Trumpa obviněného z podněcování ke vzpouře. Tomu Trump čelil v souvislosti s násilnostmi v Kapitolu z 6. ledna tohoto roku.

„Tato smutná kapitola naší historie nám připomíná, že demokracie je křehká a je potřeba ji stále bránit,“ uvedl Biden v prohlášení vydaném několik hodin po hlasování v Senátu. Prohlásil rovněž, že myslí na ty, kdo Kapitol střežili a kdo tam přišli o své životy.

Demokraté v Senátu se snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí.

Pro odsouzení republikánského exprezidenta v procesu ústavní žaloby hlasovalo v sobotu 57 senátorů, k dosažení potřebné dvoutřetinové většiny chybělo deset hlasů. Trump výsledek hlasování uvítal a proces označil za další fázi honu na čarodějnice. Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen.

„Přestože hlasování v Senátu nakonec nevedlo k usvědčení (exprezidenta Donalda Trumpa), podstata obvinění je nesporná. I ti, kdo byli proti usvědčení, jako vůdce senátní menšiny Mitch McConnell, jsou přesvědčeni, že Donald Trump je prakticky a morálně odpovědný za vyprovokování násilí v Kapitolu,“ podotkl Biden.

Všichni Američané, zvlášť pak vůdci národa, mají povinnost a zodpovědnost „bránit pravdu“. Tak můžeme ukončit válku a vyléčit duše našeho národa. To je úkol, který máme teď před sebou, prohlásil Biden.

13. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video