Caroline Schmidtová při blokádě dálnice A100 v Berlíně. (11. října 2022)

Caroline Schmidtová při blokádě dálnice A100 v Berlíně. (11. října 2022) | foto: PIC-ONE/Stefan Müller

Nejtvrdší trest pro aktivistku Letzte Generation. Za lepení k vozovce osm měsíců

  • 176
Berlínský soud ve čtvrtek na osm měsíců poslal do vězení Caroline Schmidtovou, aktivistku ze skupiny Letzte Generation, která při demonstracích proti nedůsledné ochraně klimatu především blokuje dopravu. Podle skupiny jde o zatím nejpřísnější trest, který někdo z protestujících dostal.

Žena z Kolína nad Rýnem během procesu vypověděla, že hodlá v protestech pokračovat, a proto se ji soud rozhodl nepotrestat jenom podmíněným trestem. Žena se podle soudu během pouličních blokád v Berlíně loni v říjnu dopustila trestného činu nátlaku a kladla odpor policistům. Státní zastupitelství pro ni žádalo pokutu 1 350 eur (přes 33 000 korun).

Klimatičtí aktivisté blokovali berlínské ulice, polili barvou Braniborskou bránu

Skupina Letzte Generation se snaží německou vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování s používáním aut se spalovacími motory a k lepší ochraně ovzduší. Aktivisté často dopravu ve městech blokují tak, že se na vozovce posadí nebo se k ní přilepí. Ve čtvrtek na několika desítkách míst v Berlíně uspořádali nový typ protestu, během kterého kráčeli před auty. Donutili tak motoristy jet krokem, píše agentura DPA.

Zatím není jasné, zda Letzte Generation plánuje nějaké protestní akce i na nadcházející neděli, kdy se koná Berlínský maraton. Policie do ulic hodlá poslat asi 650 příslušníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video