Strach z vakcinace a čipování lidí přinutil čtyřčlennou rodinu z Běloruska k odchodu do Nalibockého pralesa. (20. listopadu 2020) | foto: mvd.gov.by

Rodina se bála očkování a čipování, dva měsíce se skrývala v pralese

  • 61
Strach z vakcinace a čipování lidí přinutil čtyřčlennou rodinu z Běloruska k odchodu do bažinatého pralesa. V sobotu ji po dvou a půl měsících pátrání objevili policisté.

Nezměrné jsou hlubiny Nalibockého pralesa. Celé dny může nezkušený poutník bloudit borovicovými lesy a bažinami na pravém břehu řeky Němen, na člověka nenarazí. Zde vládnou kanci, zubři a medvědi. Není divu, že právě zde se za Velké vlastenecké války úspěšně skrývaly sovětské, polské a židovské partyzánské skupiny, které zatápěly wehrmachtu.

Snad právě z nich si vzala příklad čtyřčlenná rodina, která počátkem září zmizela z domova ve vesnici Zadvore jihozápadně od Minsku. Za sebou nechala jen papírek se vzkazem, že „odjela cestovat do velké země“. Sousedé vypověděli, že patřila k nejmenované náboženské komunitě.

„V poslední době známým vyprávěli o nadcházející apokalypse a nutnosti odejít do úkrytu,“ cituje portál TUT.by ze zprávy běloruského ministerstva vnitra. „Ve velké míře nakupovali konzervy s jídlem, pohanku a mycí prostředky. Nic z toho během prohlídky jejich domu nebylo zajištěno.“

Do pátrání po 36letých rodičích a dvou dětech ve věku dvanáct a sedmnáct let se zapojila policie, místní dobrovolníci i pracovníci lesní správy. Do akce byl nasazen i vrtulník, prohledáno bylo sto tisíc hektarů lesa.

V sobotu dostala policie hlášku, že žena podobná pohřešované matce byla spatřena v jednom vesnickém koloniálu. Netrvalo dlouho a policisté v lese objevili vojenský stan, kde celá rodina po celou dobu přebývala.

Manželé uvedli, že pro odchod z civilizace se rozhodli po zhlédnutí televizního pořadu, v němž mimo jiné zaznělo, že během očkování proti koronaviru budou lidem zavedeny čipy. Před hrozbou nákazy a vakcinace proto utekli i s dětmi do lesa. Policie je po zdravotní prohlídce propustila domů. 

Portál newsru.com připomíná, že podobný příběh se na jaře odehrál v Rusku. Muž z Přímořského kraje na začátku května sebral své tři děti a dva týdny se s nimi skrýval před pandemií v plně vybaveném vojenském stanu v lese.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video