Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na setkání v Minsku

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na setkání v Minsku | foto: Reuters

Kaliningrad už si přivlastňuje i Lukašenko. Vtipkoval o jeho převzetí

  • 41
Alexandr Lukašenko přivítal na počátku týdne v Minsku gubernátora ruské Kaliningradské oblasti Antona Alichanova. Běloruský vůdce prohlásil, že Kaliningrad vždy nazýval „svým“, jelikož jeho země má s touto ruskou exklávou „prastaré vztahy ve všech směrech“.

Podle Lukašenka je důležitou skutečností, že Anton Alichanov byl na návštěvě Běloruska již potřetí. „Měli bychom naplánovat další kroky k budování našich vztahů,“ cituje běloruského vůdce agentura Belta.

Podle něj má právě Bělorusko podíl na tom, „že Kaliningradská oblast v Sovětském svazu začala mluvit“. „Proto jsem ji vždycky nazýval jako svou,“ dodal Lukašenko na adresu oblasti, která po druhé světové válce dostala nový název a spadla pod sovětské vedení. Od rozpadu Sovětského svazu je exklávou Ruské federace.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko zveřejnil záběry z Minsku na svém Twitteru s ironickým popiskem. „Lukašenko si náhle vzpomněl na své vřelé city k ruské Kaliningradské oblasti.“

Na záběrech ale Lukašenko řeční dál: „Předstírali jsme, že přebíráme Kaliningradskou oblast,“ říká na záběrech běloruský vůdce.

„I kdyby byla Kaliningradská oblast o něco blíž k nám, nebylo by to pravděpodobně o nic horší,“ zavtipkoval Lukašenko na účet polohy této oblasti. Ta je vklíněná mezi Litvu a Polsko, a leží tak víc než 1 000 kilometrů vzdušnou čarou od Moskvy.

Žerty stranou. Experti řeší, co s Kaliningradem, když se Rusko rozpadne

Lukašenko také zdůraznil, že Bělorusko a Kaliningradská oblast mají dlouhodobé, dokonce prastaré vztahy ve všech oblastech včetně hospodářství, tranzitu, kultury, vědy, vzdělávání i rodinných vazeb.

V říjnu loňského roku v reakci na ruskou anexi čtyř ukrajinských oblastí začal na internetu kolovat vtip právě o Kaliningradu. Češi si dělali legraci z toho, že oblast anektují a z historických důvodů přejmenují na Královecký kraj. Žert se ujal i za hranicemi.

12. února 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video