ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Už žádný Kaliningrad, ale Królewiec, rozhodli Poláci. Šílenství, zuří Kreml

  • 523
S Kaliningradem je konec, usnesli se v Polsku. Tamní Komise pro standardizaci zeměpisných názvů za hranicemi republiky rozhodla, že pro město nesoucí ruský název Калининград (Kaliningrad) se nově doporučuje užívat pouze polské jméno Królewiec. Kaliningradská oblast je ruskou exklávou mezi Polskem a Litvou, v loňském roce se ve světě šířil vtip o její možné anexi Českem. Kreml rozhodnutí Polska odsoudil jako krok „hraničící s šílenstvím“.

Pro Kaliningradskou oblast se pak na základě rozhodnutí komise z 12. dubna doporučuje používat polský název Obwód królewiecki. Změna vešla v platnost 9. května 2023, uvedla polská vláda.

„To už ani není nenávist k Rusku; v Polsku se odehrává proces hraničící s šílenstvím,“ zareagoval na „přejmenování“ Kaliningradu na Królewiec mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Poznamenal, že Polsko ve svých dějinách „čas od času ve své nenávisti vůči Rusům sklouzává do tohoto šílenství, přestože to nic dobrého Polsku a Polákům nepřináší“, napsala státní ruská tisková agentura TASS.

Při rozhodování o změně brala komise v úvahu několik bodů. Například fakt, že v Polsku je město pod jménem Królewiec obecně známo. Dále v závěru komise stojí, že jméno bylo uměle vytvořeno a nemá s regionem nic společného.

Poláci opět potupili ruského ambasadora, nepustili ho na hřbitov vojáků SSSR

Pojmenování velkého města v blízkosti polských hranic po Michailu Ivanovičovi Kalininovi, zločinci, který byl mimo jiné spoluodpovědný za rozhodnutí o masovém vyvraždění Poláků během Katyňského masakru, budí v Polsku velmi negativní emoce.

Dalšími důvody, které vedly ke změně, je ruská invaze na Ukrajinu a vedení informační války ze strany Ruska.

Komise také uvedla, že každá země má právo používat ve svém jazyce tradiční názvy, jež tvoří její kulturní dědictví, a nemůže být nucena používat ve svém jazyce názvy, které nepřijímá.

Žerty stranou. Experti řeší, co s Kaliningradem, když se Rusko rozpadne

V říjnu loňského roku v reakci na ruskou anexi čtyř ukrajinských oblastí začal na internetu kolovat vtip právě o Kaliningradu. Češi si dělali legraci z toho, že oblast anektují a z historických důvodů přejmenují na Královecký kraj. Žert se ujal i za hranicemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video