Makedonie v tom není sama. Které další země změnily své jméno

  • 25
Makedonie v neděli podepsala dohodu s Řeckem, na základě které mění název země na Republiku Severní Makedonie. Není první zemí, která v posledních letech změnila svůj oficiální název. Ten měnilo například i Svazijsko či Demokratická republika Kongo.

1. Republika Severní Makedonie

Samuelova pevnost nabízí skvělý výhled na město Ohrid.

Republika Severní Makedonie je nový oficiální název pro stát, který se doposud jmenoval Makedonie. 

Země byla součástí někdejší Jugoslávie a po jejím rozpadu v roce 1991 nový stát přijal název Makedonie, což vyvolalo letitý spor s Řeckem. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie. 

Spor s Řeckem vedla Makedonie také kvůli takzvanému verginskému slunci, které používala na vlajce. Atény v únoru 1994 uvalily na Skopje obchodní embargo a zablokovaly soluňský přístav pro dopravu makedonského zboží. Makedonie poté ustoupila a v roce 1995 přijala novou, dodnes používanou vlajku.

Mezi návrhy nového jména se objevily různé varianty. Ale například jméno Republika Ilindenská Makedonie narazilo na tvrdý odpor Makedonců.

2. eSwatini

Svazijský král Mswati III. a jeho žena (13. srpna 2012)

eSwatini, neboli bývalé Svazijsko, je stát v jihovýchodní Africe sousedící s Mosambikem a Jihoafrickou republikou. Zemi od roku 1986 vládne král Mswati III. Ten letos v dubnu oznámil, že se rozhodl upustit od koloniálního názvu a nahradit ho původním - ze Svazijska se tak stalo eSwatini, což v překladu znamená „Země Svazijců“.

Panovník své rozhodnutí odůvodnil obavami ze zaměňování názvu afrického státu s jednou z evropských zemí. Anglická podoba názvu pro Svazijsko „Swaziland“ se totiž může plést se „Switzerland“.

Na přejmenování země si přitom král nemohl vybrat lepší dobu. Svazijsko letos oslavuje padesát let nezávislosti na britském protektorátu a král Mswati III. zároveň slaví padesáté narozeniny.

3. Srí Lanka

Srí Lanka - Sigiriya.

Starořečtí zeměpisci mu říkali Taprobané, Arabové zase Serendib. Po dlouhou dobu byl však ostrovní stát v jihovýchodní Asii známý jako Cejlon. Jméno země odvozené z portugalského výrazu Ceilãomu dali evropští kolonizátoři a bylo oficiálním názvem země až do roku 1972, kdy se ostrov stal republikou.

Srí Lanka, která získala nezávislost na Velké Británii v roce 1948, se dalšího přejmenování dočkala ještě o třicet let později v roce 1978, kdy se z ní stala Demokratická socialistická republika Srí Lanka. Tou zůstává dodnes. Název Cejlon se však přece jen zachoval -  a to u místního typického čaje.

4. Myanmar

Buddhistický chrám s horkými prameny. Hpa-An, Myanmar

Jméno Barma, kterým stát v jihovýchodní Asii nazývali už britští kolonizátoři, zemi zůstal i v roce 1948, kdy získala nezávislost. Na Myanmar, tedy oficiálně na Republiku Myanmarský svaz, ji přejmenovala až vládnoucí junta v roce 1989 s odůvodněním, že anglický název Myanmar lépe odráží etnickou rozmanitost země.

Používání jednotného názvu Myanmar se však stále nedaří. Kvůli problémům s užíváním původního názvu Barma se před pár lety dostala do problémů s úřady kupříkladu tamní politička Aun Schan Su Ťij, která v roce 1991 obdržela na návrh Václava Havla Nobelovu cenu míru.

5. Belize

Pelican Reef Villas Resort, Belize

Bývalá britská kolonie na pobřeží Střední Ameriky se po nastolení vlastní samosprávy rozhodla v roce 1973 místo názvu Britský Honduras používat raději jméno Belize.

Přestože země vyhlásila v roce 1981 plnou nezávislost, v současné době je Belize stále členem společenství Commonwealthu a hlavou státu je královna Alžběta II.

6. Demokratická republika Kongo

Děti Pygmejů z velké části neumí číst ani psát. Rodiče nemají peníze a nemohou je posílat do školy.

Stát ve střední Africe je rozlohou druhou největší zemí Afriky. Jejími sousedy je například Angola, Středoafrická republika, Rwanda, Tanzanie či Jižní Súdán.

Svůj oficiální název získala už v šedesátých letech minulého století, nicméně od roku 1971 nesla název Zair (Zaïre). Od toho roku ve státě vládla strana Lidové revoluční hnutí a diktátor Mobutu Sese Seko. 

Zaire se zhroutil v roce 1996 v důsledku destabilizace regionu, která byla spojena s genocidou v sousední Rwandě. Vzniklo povstaleckého hnutí Spojenectví demokratických sil, které zemi od diktátora osvobodilo. 

Původní název státu byl obnoven v roce 1997. 

7. Česká republika - Czechia

Turisté na Karlově mostě v Praze

I Česká republika v roce 2016 požádala o úpravu svého anglického názvu, a to na jednoslovnou Czechii. Přestože se v té době někteří domnívali, že se jedná o oficiální změnu názvu státu, termín Czechia, který je už i v oficiální databázi OSN, je jen zkrácenou variantou geografického názvu České republiky.

Podle ministerstva zahraničních věcí nešlo o přejmenování České republiky jako státu, ale pouze o doplnění překladů krátkého názvu „Česko“.

V České republice se například měnily také názvy krajů. Do roku 2001 jsme měli kraj Jihlavský, Budějovický, Brněnský či Ostravský. Přejmenovaly se na Vysočinu, Jihočeský kraj, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video