Odstranění poničené sochy belgického krále Leopolda II. před oslavami 60....

Odstranění poničené sochy belgického krále Leopolda II. před oslavami 60. výročí nezávislosti Konžské republiky. Kongo bylo jeho osobní državou a jeho vláda vynikala mimořádnou brutalitou. (30. června 2020) | foto: Profimedia.cz

Belgie vrátí Kongu lebky jeho předků. Přehodnotí tak koloniální minulost

  • 20
Bruselská univerzita ULB se dohodla s konžskou univerzitou v Lubumbashi, že jí předá lebky, jež pocházejí z dnešní Konžské demokratické republiky. Lebky byly přivezeny do Belgie během koloniální nadvlády nad Kongem, která trvala do roku 1960. Belgie v posledních letech přehodnocuje svou koloniální minulost, především v době kruté vlády krále Leopolda II.

Do Afriky se má vrátit deset lebek, jejichž původ z území dnešní Konžské demokratické republiky je podle zástupce rektora bruselské univerzity Laurenta Licaty „jistý či téměř jistý“. Informovala o tom v pátek agentura AFP. 

Původ dalších čtyř lebek univerzita teprve prozkoumá. Lebky do belgické metropole přivezli vojáci či představitelé koloniálních úřadů a pak je dostala univerzita pro výzkumné účely.

Konec letitého mlčení. Belgický král se omluvil Kongu za koloniální krutost

„Lebky našich předků, jež jsou uložené v evropských muzeích, ukazují na bolestivé stránky koloniální minulosti,“ uvedl rektor univerzity v Lubumbashi Gilbert Kishiba Fitula. Univerzita, která sídlí ve druhém nejvýznamnějším městě Konžské demokratické republiky, obdrží lebky po dokončení výzkumu, nejpozději však v roce 2025.

Belgie v posledních letech přehodnocuje svou koloniální minulost. Kriticky je zkoumáno především období, kdy panoval král Leopold II. (1865-1909). V letech 1885 až 1908 bylo Kongo fakticky jeho osobní državou. Toto období vynikalo mimořádnou brutalitou.

Za násilí, krutosti a ponižování, ke kterým za koloniální vlády došlo, se na konci června omluvil belgický král Philippe prezidentovi Konžské demokratické republiky Félixovi Tshisekedimu.

Některá belgická města zvažují, či již schválila, přejmenování ulic a dalších prostranství, jejichž název je spojený s koloniální érou. Poničeny byly také sochy krále Leopolda II. a jeho následovníků na trůnu.

Belgie uvažuje o tom, že vrátí svým bývalým koloniím umělecká díla. Tématem se bude zabývat parlamentní komise. Kromě Konga Belgie v Africe kontrolovala také území dnešní Rwandy a Burundi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video