Předseda CSU Markus Söder slaví vítězství v bavorských zemských volbách. (8....

Předseda CSU Markus Söder slaví vítězství v bavorských zemských volbách. (8. října 2023) | foto: Reuters

Volby v Bavorsku a Hesensku vyhráli konzervativci, polepšila si AfD

  • 18
Zemské volby v Bavorsku a Hesensku po sečtení všech hlasů v neděli jasně vyhráli konzervativci, naopak sociální demokraté (SPD) spolkového kancléře Olafa Scholze skončili s dosud nejhorším výsledkem. Obliba vzrostla pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), kterou televize Phoenix označila za skutečného vítěze voleb, se v Hesensku stala druhou největší politickou silou s 18,4 procenty (plus 5,3 procentního bodu). V sousedním Bavorsku, kde podle nočních průběžných výsledků mířila ke stejnému úspěchu, skončila nakonec třetí s 14,6 procenty (plus 4,4, procentního bodu).

„Obrovský úspěch, který je ztělesněním naléhavého přání politické změny,“ okomentovala výsledek v pondělí ráno spolupředsedkyně strany Alice Weidelová.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) v Hesensku s 34,6 procenta hlasů a její bavorská sestra Křesťansko-sociální unie (CSU) s 37 procenty zvítězily s drtivým náskokem. U CSU se tak jedná o podobný výsledek jako před pěti lety, kdy obdržela 37,2 procenta hlasů. Pro obě strany to tedy znamená udržení premiérských křesel.

Slogan AfD „Vše pro Německo“ nevydržel dlouho. Bavorská policie zakročila

Bavorský premiér a předseda CSU Markus Söder chce pokračovat ve stávající vládě se Svobodnými voliči (FW), kteří nakonec s 15,8 procenta dokázali přeskočit AfD. Strana i přes antisemitskou aféru lídra a vicepremiéra Huberta Aiwangera přilákala nové voliče, a obdržela o 4,2 procenta více než v předchozích zemských volbách. To je pro Svobodné voliče historický úspěch.

„Bavorsko si zvolilo stabilitu,“ prohlásil Söder v projevu ke svým příznivcům. Pro CSU, která ostatní strany překonala o více než 21 procentních bodů, je nicméně nedělní výsledek nejhorší od roku 1950. Söder i přesto uvedl, že je s ohledem na současný turbulentní vývoj spokojený.

Ve volbách v roce 2018 totiž měla strana o 0,2 procentního bodu více, strana si tak voliče dokázala udržet, nové ale nezískala. To se naopak podařilo CDU v Hesensku, která si oproti předchozím volbám před pěti lety připsala 7,6 procentního bodu.

„Je to neuvěřitelný den pro hesenskou CDU,“ řekl premiér Rhein. „Voliči v Hesensku udělili CDU jasný vládní mandát. Jasně řekli, že chtějí vládu CDU. Zvolili si tím stabilitu a obnovu,“ uvedl.

Rhein, který nyní vládne se Zelenými, chce o koalici jednat se všemi demokratickými stranami. Tím z výběru vyloučil AfD, kterou unie považuje za krajně pravicovou.

Antisemitismus v Bavorsku „nemá místo“, hříšník ve vládě však dál ano

Naopak volební propad zaznamenali sociální demokraté (SPD), což označují komentátoři i lídři konkurenčních stran za projev nespokojenosti s celoněmeckou politikou. SPD v Bavorsku získala 8,4 procenta (minus 1,3 procentního bodu) a v Hesensku 15,1 procenta (minus 4,7 procenta).

Hlavním tématem kampaně se stala migrační krize, kdy konzervativní unie kritizovala Scholze a spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou za neschopnost zastavit příliv migrantů do Německa. O osudu Faeserové, která v Hesensku vedla SPD do hlasování, nyní média spekulují. Faeserová již v neděli naznačila, že je otevřené její setrvání v čele hesenské pobočky sociálních demokratů.

Média považují za nepravděpodobné, že by se Scholz rozhodl Faeserové zbavit, nevylučují ale, že kancléř osobně převezme řízení boje proti nelegální migraci. Opozice se v této věci dožaduje celoněmeckého paktu, který by se otázce věnoval.

Do zemského sněmu se v Bavorsku dostali ještě Zelení s 14,4 procenta hlasů a v Hesensku s 14,8 procenta hlasů. V Hesensku se v regionálním zákonodárném sboru těsně s pěti procenty udrželi liberální svobodní demokraté (FDP), z bavorského ale musejí odejít.

AfD má v Německu slibnou budoucnost. Přetahuje voliče i komunistům

Volební účast v Bavorsku činila 73,3 procenta, v Hesensku 66 procent. V Bavorsku tak byla ve srovnání s rokem 2018 o jeden procentní bod vyšší, v Hesensku naopak o 1,3 procentního bodu nižší.

Nedělní hlasování v Bavorsku a Hesensku média navíc označovala jako malé spolkové volby, protože vybírat nové složení zemských sněmů mohlo asi 13,7 milionu lidí, což je více než pětina všech oprávněných voličů v Německu. Oba regiony navíc patří k těm nejbohatším ze všech spolkových zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video