Asad žádá další ruské základny a vojáky. Část přitom ze Sýrie musela na Ukrajinu

  • 32
Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že ruská vojenská přítomnost v Sýrii by neměla být dočasná a neměla by se omezovat jen na boj proti teroristům. V rozhovoru, který zveřejnila ruská agentura RIA Novosti, Asad také řekl, že by uvítal návrhy na vytvoření nových ruských vojenských základen a zvýšení počtu ruských vojáků v Sýrii.

Interview poskytl syrský prezident po středečním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Kremlu, kde vyjádřil podporu ruské válce proti Ukrajině.

„Předpokládáme, že pokud si Rusko přeje rozšířit základny či zvýšit jejich počet, je to technická či logistická otázka. Pokud je takové přání, počítáme s tím, že rozšíření ruské přítomnosti v Sýrii je dobré,“ řekl Asad.

Vojenskou spolupráci podle prezidenta posuzovali ministři obrany, ale konkrétně o základnách nehovořili; vojenské záležitosti jsou ale vždy utajovány, dodal.

Asad přijel za Putinem. Podpořil válku na Ukrajině, mluvil o nacistech

„Pokud jde o politický aspekt, otázka vojenských základen by neměla být spojována s otázkou boje proti terorismu. Boj proti terorismu je aktuální téma, ale dočasné. Ruská vojenská přítomnost v jakékoliv zemi by neměla být založena na čemsi dočasném. Hovoříme o mezinárodní rovnováze a přítomnost Ruska v Sýrii má význam spjatý s rovnováhou ve světě,“ řekl Asad. Supervelmoci podle něj nemohou hrát globální roli na světové scéně, když omezí svou přítomnost jen na své území.

Rusko nicméně v posledních měsících část svých sil ze Sýrie naopak stáhlo a přesunulo je do bojů na Ukrajině. Konkrétně například systémy protivzdušné obrany S-300.

Rusko stahuje část armády ze Sýrie. Izrael to může vybudit k pomoci Ukrajině

Rusko přesto stále udržuje v Sýrii významnou vojenskou přítomnost. Přímé zapojení ruských sil do konfliktu od roku 2015 pomohlo Asadovi zvrátit vývoj války, která začala v roce 2011 po potlačení prodemokratického hnutí. Obě země plánují v nadcházejících týdnech podepsat dohodu o hospodářské spolupráci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video