Baker a Hamilton, znovunalezení

Baker a Hamilton, znovunalezení | foto: Reuters

Bakerova zpráva se pokoutně vrací do americké politiky

  • 6
Když Bakerova komise loni v prosinci předkládala 79 návrhů, jak zlepšit situaci v Iráku, Bushova vláda ji přijala rezervovaně. Závěry komisařů se ale uplatňují. Pravděpodobně se stanou součástí oficiální americké zahraniční politiky.

"Jdou naší cestou," raduje se demokratický zástupce v komisi Lee Hamilton. Ukazuje se, že rady, o které republikáni nestáli, nakonec přece jen najdou uplatnění.

Začít jednat se sousedy Iráku, vázat americkou podporu irácké vlády na reformní kroky a začít uvažovat o stažení vojsk v roce 2008 - předkládat tyto návrhy republikánům před rokem by bylo jak píchat do vosího hnízda.

Situace se ale změnila: ve volbách do Kongresu zvítězili demokraté a vláda, která potřebuje zdroje na vedení války v Iráku, musí spolupracovat. "Nevědí, co dělat," naznačuje Hamilton další důvod, proč Washington sahá po radách Bakerovy komise.

Skutečně se zdá, že návrhy desetičlenného týmu, složeného rovným dílem z demokratů i republikánů, se začínají prosazovat. K donedávna nereálnému setkání představitelů USA a Íránu málem došlo na konferenci o budoucnosti Íránu v egyptském Šarm al-Šejchu. - více zde

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se zde měla setkat s íránským protějškem Manušéhrem Mottakim. K jednání nakonec nedošlo, ale do budoucna není vyloučené. 

Amerika také po dvou letech obnovila jednání se Sýrií a více se zapojuje do urovnání konfliktu mezi Izraelci a Palestinci.

Vojáci za reformy
O něco spornější je návrh komise vázat americkou podporu na vstřícné kroky irácké vlády. Těmi se myslí především přijetí zákona o dělení zisků z ropy, integrace členů baathistického režimu do vlády a zorganizování regionálních voleb.

Republikáni si dosud žádné podmínky klást nechtěli, ale podle Bushových poradců je prezident ochotný vyjednávat. "Každá rozumná podmínka by musela mít širokou podporu v obou stranách,"  prohlásil Mitch McConnell, předeseda republikánské menšiny v Senátu.

Republikánské probuzení
Přestože kolem některých návrhů komise panují spory, vývoj v postoji Bílého domu je přesto patrný. V lednu, kdy Bakerova komise zprávu o 82 stranách zveřejnila, o ní Bush sice prohlásil, že ji vezme vážně, ale dopředu řekl, že ne všechny návrhy použije. - více zde

Zpráva údajně vyvolala rozčarování zejména mezi některými republikány. Část z nich nemůže Jamesi Bakerovi, který dělal Bushovi staršímu ministra zahraničí, zapomenout, že během války v Zálivu nedopochodovali až do Bagdádu.

Neokonzervativci dokonce pod hlavičkou "Pravé Bakerovy komise" vydali alternativní návrhy pro Irák. Spisek s názvem Choosing Victory: A Plan for Success in Iraq vytvořil Frederick Kagan z American Enterprise Institute.

Hrany se ale tupí a prezident Bush mluví v poslední době o Bakerově zprávě pozitivně. "Líbí se mi, co navrhují," řekl na adresu Bakera s Hamiltonem asi před měsícem. Konkrétně ocenil jejich plán, aby se armáda spíš než na boj orientovala na trénink a podporu místních jednotek.

Ze závěrů Bakerovy komise by se nakonec mohla stát oficiální součást americké zahraniční politiky. Bude o tom jednat Kongres a šance není malá, protože návrhy mají podporu i u republikánů. "V Iráku to nejde tak dobře, jak jsme doufali," vysvětluje podporu republikánský kongresman z Texasu Michael McCaul.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video